Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

24 Март 19, 18:03 / Автор: Р. Караджов
На 5 март през 1854 г. Франция и Англия, а малко по-късно и Сардинско кралство, обявяват война на Русия и се намесват в така наречената Кримска война


Във войната за пръв път се ползват масово нови средства за логистика и комуникации (железница и телеграф), оръжия и кораби (нарезни цеви, нови куршуми, шрапнели, морски мини, броненосци и други), променили битките във втората половина на 19 и първата част на 20 век.Войната е повече от печална, с големи загуби и разходи за всички участници и въпреки, че Русия я губи, не носи полза на никого, а в Англия е емблематичен символ на логистични, медицински, тактически провали и лошо управление. В Лондон води до падане на кабинета, а опита за разгром на руснаците в Балтийско море и Финския залив е повече от неуспешен въпреки, че е събрана най-голямата флотилия от Наполеон насам.

На страната на съюзниците е Австро-Унгария, а на страната на Русия неофициално е Прусия (която е ползвана за търговски партньор по време на блокадата) и официално Гърция, която се опитва да се намеси, но е блокирана с армия на съюзниците. На страната на Русия участва и 3 хиляден български легион и 800-тен гръцки, а за Великобритания се бият немски и швейцарски наемници. По-късно Прусия променя позицията си и за малко да се намеси във войната на страна на съюзниците.

В Англия се провеждат и едни от най-масовите анти-военни протести. На 21 януари 1855 г. на площад ''Трафалгар'', тълпа от протестиращи миротворци обстрелват омнибуси, карети и пешеходци със снежни топки в знак на протест. Когато се намесва полицията, протестът се превръща в бой. Вестниците които в началото на войната я подкрепят, бързо обръщат тона, искат реформи, а в парламента и в двете камари има брожения.

Във Франция войната също в началото е посрещната добре, но настроенията се променят. Франция дава и най-много жертви във войната - 97 365 умерели от рани и болести, плюс 39 818 ранени и осакатени.

Участват общо 1 милион човека, от които Русия дава 143 000 жертви, а съюзниците 374 600.

Част от британския флот е потопен и пострадва тежко от буря в Черно море, освен Севастопол бомбардирана е Одеса, а Варна една от главните бази на съюзниците е в голяма част изгорена от случаен пожар, предизвикан от пияни войници на коалицията, което кара тогавашният турски комендант, ветеран от много войни, да пише в спомените си, че ''по-добре руснаците да я бяха превзели, отколкото с такива съюзници'', спомняйки си руското превземане на Силистра в предната война от 1829 г.

На следващия ден след пожара меджлисът на града провежда гневно заседание, а тези, които вземат думата бичуват съюзниците.

Сравняват ги с руснаците и сравнението не е в тяхна полза. ''Московците'', казвали те ''влязоха във Варна през 1829 г., раздразнени от двойната обсада. Те останаха тук 2 години, без да дадат повод на никого да осъжда поведението им и оставиха града в по-добро състояние от това, в което го завариха.  Французите са едва 3 месеца във Варна, а градът е опустошен!''

Турските войници за разлика от съюзниците спазвали желязна дисциплина. ''Няма откъсната дори една ябълка по време на придвижването им в града и околностите'', както пише сър Адолфъс Слейд, британски адмирал.

Опитите да се наложат по-тежки условия на Русия от страна на държави като Австрия, която има апетити към Дунавските княжества, не са успешни, затова са изоставени. Войната води до инфлация в Русия и обезценяване на рублата с 64 %, но и до тежки щети за Великобритания на която струва £ 76 милиона.

През 1871 г. Русия успява по дипломатичен път с нова конвенция в Лондон, да елиминира голяма част от Парижкия договор. На картината, превземането на Севастопол от съюзниците.ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

12.1987