Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

12 Януари 19, 10:36 / Автор: Capital.bg
Хедж фондовете и Wall Street прибират печалбите от търговията с въглеродни емисии
Компаниите, които отделят емисии над определените им въглеродни квоти, трябва да купуват допълнително, а тези, които използват по-малко - могат да ги продават

Хедж фондовете и някои инвестиционни банки, сред които Morgan Stanley и Goldman Sachs, прибират големи печалби от търговията с въглеродни емисии – пазарна ниша, която изненада с резултатите си след десетилетен спад.Възможността за търговците на пазар, който се е свил в резултат на излишък от кредити, събрани по време на финансовата катастрофа и кризата в еврозоната, беше забелязана само от шепа специалисти, които останаха в сектора по време на продължителното му сриване, като им даде възможност да извлекат големи печалби. Основната промяна, която предизвика повишението в цената, беше законодателството на ЕС за въвеждане на т.нар. механизъм за запазване на пазарната стабилност (MSR), който насърчава постепенното преминаване към други горива. На европейско ниво основната стратегия за въздействие на климатичните промени беше Европейската схема за търговия с емисии. От 2013 до 2020 г. вече сме в т.нар. европейския пакет "Климат - енергетика". Той предвижда намаляване на емисиите с 20% спрямо нивата от 1990 г., повишаване на енергийната ефективност с 20%, достигане на 20% на възобновяемата енергия в брутното енергийно потребление и нарастване на употребата на биогорива с 10%. През изминалото десетилетие цените на въглеродните емисии бяха твърде ниски, за да се насърчи преминаването към биогорива, така че MSR е предназначен да премахне и в крайна сметка да отмени голям брой квоти от следващата година. Търговците прогнозират, че пазарът на квоти на въглеродни емисии ще бъде в годишен дефицит от 2019 г., което вероятно ще постави началото на по-нататъшно състезание за кредити през следващите месеци.

Европейският съюз всъщност е единственият доставчик на въглеродни кредити на пазара и влиянието му върху този пазар е по-голямо дори от това, което ОПЕК има върху петролния. Промените в системата на ЕС за търговия с въглеродни емисии променят съществено стойността на кредитите и ще започнат да оказват съществено въздействие върху енергийната система на Европа. - Марк Луис, анализатор в консултантската компания Carbon Tracker.

Ситуацията беше добре разбрана от една малка група хора, които не се отказаха от този пазар през последните 10 години - коментира Пър Лекандер, специалист по въглеродни емисии, който управлява два енергийни фонда в Lansdowne Partners.

Един от най-големите победители е специализираният енергиен хедж фонд Northlander Advisors, чийто основател Улф Ек има двадесетгодишен опит на пазара на електроенергия. Той каза, че когато ЕС е обявил промените в законодателството за пазара на въглеродни квоти миналата година, той е видял една от най-големите възможности в кариерата си. Фондът Northlander, който управлява повече от $ 500 млн., е реализирал най-добрата година в историята си с ръст от 35.8% вследствие на повишението. Банките, включително Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Merrill Lynch и JPMorgan, поемат вълната от подновения интерес към въглеродните квоти в ЕС, като разширяват офисите си, за да отговорят на скока на пазара. Безплатните квоти въглеродни емисии в ЕС ще намаляват след 2026 г.

image 

Защита от покачване или спад в цените на CO2 емисиите

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1183