Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

06 Март 95, 17:33 / Автор: в-к ''Капитал''
След фалита Barings Bank се продава за £ 1

През 1818 г. дюк Дьо Ришельо казва: ''Има 6 велики сили в Европа: Англия, Франция, Прусия, Австрия, Русия и Baring Brothers''

Tова вече е история, след като Ник Лийсън, 28-годишният трейдър на една от най-старите британски банки, я докара до фалит, търгувайки неуспешно на пазара с деривати. По ирония на съдбата само преди година списанието Euromoney посочи Barings като най-добрата компания, търгуваща с ценни книжа на азиатския пазар.Сега Лийсън е в затвор в Лондон, след като бе заловен на летището във Франкфурт, докато британската и сингапурската полиция го търсиха по целия свят. Barings е обявена в банкрут, а банкерите получиха добър урок по търговия с деривати и по рисков мениджмънт. След фалита инвеститорите в банката; пенсионни фондове, местни администрации и дори кралицата, вероятно ще загубят около 1/3 от паричните си депозити в Barings. Специално Елизабет II ще загуби около £ 500 000. 

В централата на Barings в Лондон още не могат да разберат какво точно се случи освен това, че Лийсън е оперирал на един от най-рисковите пазари - пазарът на деривати, фючърси и борсови опции и по-специално е търгувал с фючърсни договори за Nikkei-255. Един от отговорните за фалита на банката е 43-годишният Рон Бейкър, шеф на отдела за търговия с финансови продукти в банката. Той е иззел функциите на наблюдаващ сделките на Лийсън от прекия му шеф Джеймс Бакс, а общият обем на фючърсните договори, сключени от Лийсън, е за повече от £ 400 млн. 

Въпреки че още миналата година във вътрешен доклад на банката се казва, че контролът върху сингапурския клон е неадекватен и занижен, никой не си е помръднал пръста да промени положението, което в крайна сметка позволи на Лийсън да прави това, което смята за добре, а то никак не бе добро за банката. Зад гърба му е стоял Бейкър, който се опитвал да превърне банката от корпоративна традиционна финансова институция в агресивна и динамична инвестиционна банка. Бейкър идва в Barings от Bankers Trust (оттам не желаят да коментират работата му при тях) и постепенно привлича при себе си неколцина специалисти по дериватите от старата си служба, като постепенно намалява обема на сделките с традиционните държавни ценни книжа и насърчава подчинените си да играят на пазара на деривати. Изглежда, това е допадало на Лийсън, който бил смятан за един от най-добрите дилъри в сингапурския офис на банката, и наистина всичко вървяло добре и печалбите на клона растели до фаталния 1 март. 

Крахът е можел да бъде избягнат, ако в Barings бяха успели да инсталират софтуерната си система за управление на рисковия мениджмънт, която не позволява на никой дилър да сключва големи по обем сделки без специално разрешение. Банката вече имаше такава система, но тя все още се тестваше в централата в Лондон, а по ирония на съдбата офисът в Сингапур е бил най-изостанал в техническо отношение. Британски финансови специалисти пък твърдят, че дори централната английска банка не е можела да предотврати фалита, дори ако е имала необходимата информация, най-малкото защото банкерите в централните банки рядко работят с деривати и с толкова рискови пазари. Говорител на Bank of England заяви от своя страна, че след приключването на работната седмица загубите на Barings са били изчислени на $ 625 млн. 

Все още обаче има отворени позиции по дериватните договори, сключени от Ник Лийсън, така че загубите постоянно нарастват. Bank of England засега трудно може да определи точния размер на загубите, но вероятно дълговете на банката ще възлязат на между $ 1.1-1-5 млрд. Към това трябва да се прибави и новината, че повече от 20 японски банки са отпуснали кредити на японското поделение на банката в размер на около ¥ 60 млрд и които са били използвани, за да могат брокерите да покрият основните разходи за търговията си с деривати.

След новината, че централната банка на Великобритания е обявила Barings във фалит, всички фючърсни позиции на банката на фондовите борси в Токио и Осака бяха ликвидирани. Почти в същото време беше приключено и с отворените позиции на банката на Сингапурската международна валутна борса. Брокерите на токийската и други японски борси все още не могат да се съвземат от удара, след като борсовият индекс Nikkei вече повече от седмица не може да се качи над психологически важното ниво от 17 000 пункта. 

Индексът се сгромоляса веднага след информацията за плачевното състояние на банката, но вече започват да се сключват повече сделки с фючърси, базирани на Nikkei. По-късно Токийският градски съд обяви, че е взел решение да замрази акциите на Baring Securities Japan, която е поделение на фалиралата банка. Банковият фалит имаше отражение върху борсовата търговия дори в Аржентина, където пазарът е особено чувствителен след кризата с мексиканското песо. 

Председателят на фондовата борса в Буенос Айрес заяви дни след събитието, че няма друго обяснение за 5% на индекса на борсата Merval (който отразява движението на акциите на стабилните и добре познати компании). Като обща последица от фалита на Barings австралийският борсов индекс падна със 17.9 пункта, акциите в Япония отбелязаха общо понижение, хонконгският борсов индекс Hang Seng спадна с 1.12%, а британската лира отбеляза най-ниското си ниво спрямо германската марка за всички времена.

Само ден след като се разбра, че фалитът на Barings е неминуем, холандската банка ING (Internationale Nederlanden Group NV) започна извънредни разговори с администраторите на банката Ernst&Young с намерението да закупи всичките им поделения за символичната сума от 1 британска лира. Според банкови специалисти, работили в ING, това предложение най-вероятно е свързано с отдавнашната идея за експанзия на холандската банка на азиатските пазари, a Barings имаха много добри позиции и инфраструктура там. ING Bank e осмата по големина банка в Европа и, изглежда, не се притеснява да поеме пасивите на Barings, в замяна на което да получи целия й бизнес. Barings имат 4000 служители по целия свят, като само в централата в Лондон работят 1650 души. На холандците вече бe дадено правото единствени да прегледат счетоводните книги и балансите на банката и да вземат решение дали са готови или не на подобна сделка. 

Германската Bayerische Vereinsbank AG също обяви намерението си да сe включи в наддаването за фалиралата Barings, но все още нe е влязла в контакт с администраторите на банката. Потенциални купувачи за фалиралата банка са още - Barclays Bank, Morgan Stanley, Union Bank of Switzerland, Swiss Bank corporation, Dresdner Bank, Deutsche Bank, Banque Paribas of Paris и Salomon Brothers. Веднага след като холандците обявиха намеренията си да купуват Barings, швейцарското поделение на банката Banquе Barings Brothers SA обяви, че ще продължи да работи след проверка на финансовото й състояние от швейцарската федерална банкова комисия. Това означава, че комисията е дала разрешение на банката да продължи да извършва обичайната си дейност.

След фалита на 200-годишната банка Barings и последвалото разтърсване на финансовите пазари банкери от цял свят се изказаха за затягане на режима и изработване на стриктен регламент за търговски операции с деривати. Това обаче е въпрос на време, а дотогава и някой друг може да бъде ужилен, след като съвременните комуникации позволяват тези сделки да се извършват почти в реално време и на почти неограничени разстояния, финансовите издания по цял свят излязоха със заглавия от рода на: ''Това не може да се случи тук'', но зад заглавията се криеше страхът, че това наистина може да се случи винаги и навсякъде.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1441