Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

05 Март 18, 14:04 / Автор: Р. Караджов
В 1947 г. СССР отказват американска помощ след ВСВНа 4 юни 1947 г. държавният секретар на САЩ, армейският генерал с 5 звезди (ранг на маршал в Европа) Джордж Маршал, изнася реч, в която обявява, че правителството на Съединените щати са готови да предложат икономическа помощ на разкъсаните от войната държави в Европа, за да помогнат за тяхното възстановяване. Планът Маршал, като се нарича официалната ''Програма за европейско възстановяване'' предоставя милиарди долари на европейските нации и помага да се предотврати икономическото бедствие в много от тях след разрухата от войната. Следващите 4 г. САЩ изсипват в икономиката на Европа $ 13 млрд., които се равняват на $ 131.5 млрд. днес. Помощ получават най-вече Обединеното кралство (26% от парите), Франция (18%), Западна Германия (11%) и Италия (9%), но също страни, които не са участвали във войната, като Швейцария, окупираната от Съюзниците Исландия, Швеция, Португалия и Турция. Единствената държава която не получава пари е Испания.

Планът изисква от европейските държави намаляване на междудържавните бариери и мита, отпадане на многото регулации, насъраване и увеличаване на производителността, насърчаване на синдикалното членство (профсъюзите) и приемането на модерни и облекчени бизнес процедури. Той е на администрацията на бившия фермер, продавач на обувки, дребен буржоа и политик без висше образование, президентът на Съединените щати - Хари Труман, който съзнава, че не е гледан с добро око заради произхода и заслугите си, затова предлага за презентатор генерал Маршал, ползващ се с голямо уважение в САЩ и Европа. Италианските скутери Vespa са произведени с парите от плана

Единствените в Европа, които отказват да се възползват от плана са Социалистическите страни, но по каква причина, го правят? Съветската реакция срещу речта на Маршал първо е тишина. Въпреки това, външният министър на СССР - Молотов се съгласява да проведе среща на 27 юни с британските и френските си колеги, за да обсъди европейската реакция на американската оферта. По него време, Великобритания и Франция са на мнение, че планът на САЩ на всяка цена трябва да включва и СССР, както и страните от източна Европа. Още преди срещата с Молотов, френската и британска страна обсъждат включването на СССР. На срещата обаче, Молотов незабавно изяснява съветските възражения срещу плана на Маршал. Първо, това ще включва икономическа помощ за Германия, а руснаците не биха могли да търпят помощ за врага, който съвсем скоро е опустошил Съветския съюз. Второ, Молотов твърдо настоява Съветският съюз да има пълен контрол и свобода на действие срещу всеки фонд на плана, който Германия би могла да получи. И накрая, външният министър искаше да знае точно колко пари ще дадат Съединените щати на всяка нация. Когато стана ясно, че френските и британските представители не споделяха възраженията, Молотов излиза от срещата на 2 юли.

В САЩ, генерал Маршал продължава да споменава СССР, като евентуален получател, но има силна съпротива от съветска страна, а Сталин упорито не иска да се споменава за пораженията от войната над индустрията в СССР и съветската страна да предостави данни от каква точно помощ и за кои предприятия и индустрия се нуждае. След 6 седмици преговори, включително и с представители от САЩ, Молотов отхвърли всички американски, френски и британски предложения. Маршал е особено обезкуражен след лична среща със Сталин. Сталин изразява слаб интерес към решение на германските икономически проблеми, включително тези в Съветската зона в Германия, бъдещата ГДР. Та нали съвсем доскоро е било обсъждано дори, деиндустриализирането на останките от Германия и забрана за повече от 50 % от тежката индустрия от преди войната. Социалните теми, безработицата и мизерията пък въобще не вълнуват съветския лидер. 

Западният свят засилва подозренията си, че Сталин иска да раздели Европа и по-късно американските официални представители твърдят, че съветската позиция е още един признак, че Русия възнамерява да изолира Източна Европа от Запада и да наложи своите комунистически и тоталитарни доктрини в този регион. От съветската гледна точка обаче, за отказа да се участва в Плана Маршал посочено желанието Социалистическия лагер, да остане свободен от американския икономически империализъм и господство. Съветската преса твърди, че американската програма е план за намеса във вътрешните работи на други страни. 

През следващите седмици Съветският съюз притиска съюзниците си от Източна Европа да отхвърлят цялата помощ. Този натиск е успешен и нито един от съветските спътници не участва в плана. Съединените щати не обръщат внимание на съветските действия и през 1948 г. започват да предоставят средства на други европейски държави. Въпреки, че е само 3% от БВП на подпомогнатите страни, този план дава нужния старт за огромна гама нови производства, а един от най-успешните му резултати е дори не пряката помощ, а начина на запознаване на европейските политици, профсъюзни лидери и бизнесмени (хиляди), които посещават САЩ, за да се запознаят с американската индустрия и начин на работа. Мнозина от тях, дори англичани са смаяни от мащабите на американската индустрия, възможностите за бизнес, размаха и бързината с която се върти производство. 

Един от продуктите произведени с парите от плана са италианските скутери Vespa, на Piaggio & Co. SpA. През 1947 г., само година след получаване на патента си, благодарение на модернизираното с парите от плана производство Piaggio & Co произвежда и продава над 2500 скутера, през 1948 г. над 10 000, през 1949 г. над 20 000 и над 60 000 през 1950 г. В началото на 50-те години скутерите Vespa превземат и САЩ, а техни фенове са Одри Хепбърн, Аби Лейн, Грегъри Пек, Чарлтън Хестън, Дийн Мартин и Марлон Брандо. ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0879