Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

05 Март 18, 08:36 / Автор: Р. Караджов
''Апокалипто'' на Мел Гибсън (2006) се смята за неформален римейк на филма на Корнел Уайлд ''Голата плячка'' от 1965 г.

Корнел Уайлд (с рожденно име Корнел Лайош Вайс) е роден в земите на днешна Словакия (тогава Унгария) в семейството на амбулантен търговец, а 8 годишен емигрира със семейството си в САЩ. 

Освен другите си професии, Уайлд е писател, любимец на повечето актриси в Холивуд, завършил на 14 г. гимназия за надарени деца, след което завършва за 3 години медицина. Владее свободно няколко езика (унгарски, френски, немски, италиански и руски) и е бивш участник в Олимпийския отбор на САЩ по фехтовка.

Сценариите на ''Apocalypto'' и ''The Naked Prey'' се покриват почти напълно 

И Гибсън и Уайлд (на снимката) са актьори, режисьори и продуценти. Филмът на Корнел Уайлд е сниман от компанията му Theodora Productions в Южна Родезия (днес Зимбабве) и Северен Трансваал (Южна Африка), при първоначално определени снимачни площадки в Националния парк Крюгер, Ботсвана, Мозамбик и Родезия. 

Корнел Уайлд смята първоначално да снима филма в Американския запад с индианци, понеже е вдъхновен от истински събития случили се в Уайоминг с Джон Колтър, член на експедицията на Луис и Кларк (1804-1806) преследван от чернокраките, но финансови фактори го насочват към Африка. Вероятно е смятал да прави първоначално римейк на немия филм от 1912 г. ''Бягството на Джон Колтър'' и на вестникарския роман публикуван в 20-те години под името ''Най-опасната игра'' на писателя Ричард Конъл. 

С изключение на още един от актьорите (с произход от Англия), всички останали, черни и бели са местни, от Южна Африка и Родезия. По време на снимките актьорът е на 54 г. и е болен, но не прекъсва снимките, защото според него физическото му състояние само добавя към реалистиката на филма. Отслабва силно и е на ръба на пълно изтощение, но въпреки всичко показва завидна физическа форма. Преди да започне да снима филма, чете дневника на Стенли и материали от Ливингстън (изследователи на Африка). 

На втория ден от снимката един от мениджърите е ухапан от кобра, но оживява, а Уайлд е ухапан от гущер, когато се опитва да спаси заловен от гущера питон и е принуден да се върне в Лондон за лечение. Един от Land Rover-ите на екипа пък е атакуван от разярен слон. 

Езиците на които се снима филма са английски, африканс и нгуни езици, между които главно кхоса. 

Уайлд прави толкова благоприятно впечатление на местен племенни вожд по време на снимките, че му е предложено 15 годишно местно момиче, като съпруга. Корнел Уайлд отказва любезно на вожда и посочва съпругата си, която е в Африка заедно с него, а вождът не можел да проумее, какъв е проблема, актьорът да си вземе и втора жена. 

За повечето чернокожи участващи във филма, ''The Naked Prey'' е първия им случай на проява като актьори. Някои после продължават с актьорската професия. Законите за расова сегрегация обаче в Южна Африка от него време, принуждават екипите на белите и черните да спят отделно вечер в различни лагери. Уайлд смятал ''Голата плячка'' за любимия си филм и планирал продължение, преди да почине през 1989 г. ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0697