Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

15 Февруари 18, 20:53 / Автор: Р. Караджов
Най-старите социални жилища в ЕвропаФугерай (Fuggerei) са най-старите оцелели социални жилища в Европа, а вероятно и в света. С размерите от 15 000 м2, Fuggerei заема значителна площ близо до центъра на град Аугсбург.Между 1514 и 1523 г. банкерът Якоб Фугер построява 52 къщи, а през следващите години районът се разширява с улици, малки площади и църква. Кварталът има ограда и 5 порти които се заключват в 22 часа вечерта, както през средните векове. През 1642 г. век Аугсбург загубил повече от половината си жителите в Тридесетгодишната война, чумата и глада. 2 къщи са напълно унищожени и само 28 са частично обитаеми, но жителите сами се заемат с възстановяването. Много от жителите работили в апартаментите си. Занаятчии, чиито работилници били там, или занимаващи се с малка търговия. В средата на 17 век е построено и католическо училище. Фугерай е дострояван през 1880 и 1938 г., повреден е тежко от бомбардировките на Аугсбург по време на Втората световна война, но жителите остават незасегнати, защото в 1943 г. фамилия Фугер построява и бункер. Днес в бункера се помещава изложба, документираща атаката над града, степента на унищожение и реконструкцията на Fuggerei. Кварталът е възстановен в оригиналния вид до 1950 г., а от 50-те години до 1971 г. фондацията Фугер купува още земя и днес се състои от 67 къщи със 147 апартамента, кладенец и административна сграда. Част от сградите са строени и от други фондации, но основните стопани и собственици са още Фугер.


Къщите са разделение на 2 отделни апартамента, от 45 до 65 м2 всеки, без общо помещение между тях така, че всяко семейство да има собствен апартамент.

Всички апартаменти на приземния етаж разполагат с малка градина и градински навес, а апартаментите на горния етаж имат таван. Днес всички апартаменти разполагат с модерни удобства като телевизор и течаща вода, но звънците на вратите имат сложни форми, всяка от които е уникална, датираща преди инсталирането на улични лампи, когато жителите са можели да идентифицират вратата си, само като я усещат с ръка.  В къщи 13 и 14 има запазени апартаменти от времето на социалните жилища през Средните векове.


Кварталът има магазин, ''бирена градина'' и ресторант, в който главно туристи, опитват местни немски ястия и което работи до 22 часа, когато се затварят портите на този мини-град. Наемът на жилищата е все още в размер на този, който е бил когато Фугер са били най-богатите хора в света. Той е все още в размер на 1 рейнски гулден годишно (който макар златна монета в миналото, днес е с еквивалент на € 0.88), но за живеещите има условия. Те трябва да са католици, да са живели поне 2 години Аугсбург, да са бедни, но да нямат дългове и трябва да се молят по 3 пъти всеки ден. Произход, възраст и семейно положение не са решаващи, но имат задължение да се грижат за градините и да изпълняват длъжността нощен пазач. За жителите е разрешено влизането в града и след 22 часа, но те трябва да платят такса от € 0.50 или € 1 (повече от годишния наем), ако се прибират след 24 часа. Кварталът се издържа от благотворително дружество основано още през 1520 г., финансирано от Якоб Фугер с първоначален депозит от 10 000 гулдена. Днес парите за социална дейност идват основно от приходи от горски и поземлени стопанства, които семейство Фугер е придобило и които след 17-ти век са основен източник на доходи. Благодарение на целево разширяване на горското стопанство и до днес могат да се генерират трайни приходи, благодарение на които фамилията и фондацията устояват на валутните кризи от 20-ти век. Над социалните жилища и фамилията е имало и политическа, многократна, сериозна опасност: последно по време на Третия райхДнес нормалната поддръжка, ремонт и обновяване на сградите е целогодишна задача, финансирана с приходи от горски масиви, недвижими имоти и входни такси. Разходка в този социален оазис струва € 4, много повече от годишния наем на жителите. В началото на 16 век започва възходът на семейството в благородство. От 1583 г. някои Фугер вече са графове, а от 1803 г. и принцове. Днес фондация ''Фугер'' се оглавява от графиня Мария-Елизабет Фугер фон Кирхберг, която живее в замъка Кирхберг.

image

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0767