Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Лихви

05 Февруари 18, 08:27 / Автор: Capital.bg
Регистрираните кредитни посредници у нас са 25

25 български компании и 9 с чуждестранно седалище са записани в регистъра на кредитните посредници. Към момента има 19 компании от София, 3 от Варна и по 1 от Пловдив, Сандански и Ветрен.Комисионната за осъществената консултация се плаща от банката при сключен договор, а не от клиента.

По закон всяко дружество, което предоставя консултиране по кредитиране, трябва да е вписано и да спазва определени изисквания. Трябва да има и сключена професионална застраховка, която да покрие евентуалните загуби, които техен клиент може да има в резултат на грешен съвет. Около 1/3 от пазара на консултантите по ипотечно кредитиране остава в сивата зона. Причините са няколко. Разходите; таксата за вписване е 3000 лв., а годишната професионална застраховка за дейност е 1000 лв. Много от нерегистрираните компании в по-малките населени места обикновено съвместяват и няколко дейности, като брокери на недвижими имоти с посредничество по кредитиране, а за да не ги изгубят като партньори, банките в България прилагат практика с тях да се подписва договор за реклама, а не за посредничество, каквито се сключват с регистрираните. Обикновено тези дружества съвместяват няколко задължения, и много често насочват клиентите само към една банка. Регистрираните компании са осигурили посредничество за 15-20% от всички нови ипотечни кредити, докато консултантите, които са извън регистъра, за около 10%. В Чехия и Словакия, делът на посредничество в ипотечното кредитиране е 50% - 60%. 

Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити 

 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.125