Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

16 Декември 17, 20:16
Много от търговците на електроенергия имат загуби, а клиентите им се оплакват от повишаване на цените



Почти никой обаче не се защити от поскъпване на електроенергията, не обърна внимание, когато обявих, че цените ще се качват, а сега почти всички обвиняват държавата и искат решения от нея.

От драстично поскъпване на електроенергията за бизнеса с 50%, до 90% от страна на доставчици се оплака Българска Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори“ (БФИЕК). Бивш министър на енергетиката в първото правителство на Борисов обяви, че бизнеса, който ползва ниско напрежение електроенергия, винаги може да се върне от свободния пазар на ток, към регулирания, каквото право има. Според него шепа търговци, които са напазарували през лятото електроенергия на ниски цени, сега рекетират бизнеса.  От няколко месеца, според него - цената на енергията расте с двуцифрени проценти и ако миналата година електроенергията на свободния пазар е струвала между 60 и 75 лв., в момента има оплаквания за малко компании, които са получили оферти от търговците на електроенергия за 120 лв. 

Не става обаче ясно, защо тези бизнес-консуматори не са се върнали на регулирания пазар където цена е по-ниска и фиксирана на 76 лв.?

Една от асоциациите на търговци - Асоциацията на търговците на електроенергия в България, се оплака, че поскъпването на тока за бизнеса е свързано с независещи от тях фактори и че финансовите отчети на лицензираните търговци на електроенергия (членуващи само в тази асоциация, защото има и други) разкриват натрупани от тях над 70 млн. лева загуби. 

Цената на тока на борсата за електроенергия през миналия месец е била 83-88 лв/МВтч., а по двустранни договори последните търгове за доставки до края на февруари 2018 г. средната продажна цена на базова енергия е била 98.15 лв/МВтч. Цените за пикови товари за последните 18 месеца са нараснали със 72 лв.  

Противодействие срещу неблагоприятни движения в цените на електроенергията



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1254