Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

13 Декември 17, 19:25 / Автор: Р. Караджов
Втората регистрирана стачка в историята

Следващата описана в историята стачка е много по-късно (на 23 ноември по наш календар, но през 1170 г. пр.н.е.), при фараона Рамзес III. 



Майсторите и работниците (египтяни, нубийци и азиатци, които са били наети да градят гробницата) по строежа на неговата гробница спрели работата си, понеже 18 дни не получили брашното и маслото, с което се мажели против слънцето, подсичане на кожата от праха и т. н. и не били доволни от медицинските грижи полагани за тях. Поискали с писмо от великия везир (началник на държавните длъжности, администрацията, очи и уши на фараона и негова дясна ръка) да сведе до фараона за липсите и проблемите им. Молбата им била сведена веднага, доставките били възобновени и още на следващия ден работниците се появили на работа. Въпреки това те загубили доверие в назначените администратори и избрали свои представители, които да се грижат за доставките.

Въз основа анализ на доходите и цените, работниците в древен Египет днес биха се считали за част от модерната, средна класа. На тях били изплащани дажби (нямало пари, макар жетоните за зърно донякъде изпълнявали тази функция) с до 3 пъти по-голяма ставката за селскостопански работник. На големи фестивали и празници са им давали допълнителни количества храни и напитки. Работната седмица в Египет е била 8 дни, следвана от 2 дни почивка. Още 6 дни в месеца можели да бъдат допълвани към почивката; поради болест, семейни причини и както е записано в историята, среща със съпругата насаме (ако пристига отдалеч) или махмурлук. Голяма част от общността на работниците, включително жените, са могли поне да четат и евентуално да пишат. Работниците и техните семейства не били роби, а свободни граждани. Те са имали собствен съд, съставен от майстори, заседатели, занаятчии и съдебен писар, който е упълномощен да разглежда всички граждански и някои наказателни дела, обикновено свързани с неплащането на стоки или услуги. Имало и местна полиция (Маджай) съставена предимно от хора от племе в Северен Судан, която била отговорна за опазването на закона и реда, както и за контрола върху достъпа до гробниците в Долината на царете.

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1237