Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

13 Декември 17, 18:30 / Автор: Р. Караджов
Първата регистрирана стачка в историята

При строежа точно на Хеопсовата пирамида (завършена около 2580 г. пр.н.е.) е регистрирана и първата стачка в историята, поне документирана. Работниците по строежа в древен Египет, били хранени добре, с меню подобно на това в столовата на заводи, казарми и училища от годините на социализма в България. Ден за риба, ден за птиче месо, ден за козе или агнешко и т. н., плюс един постен ден без месо. 



Всеки ден те получавали чесън, за който се смятало, че повишава трудоспособността, а всеки ден им се полагали по 2 литра бира и достатъчно зърно, брашно или хляб. Работниците обаче вдигнали обща стачка един ден (не получили чесъна си) и спрели строителството. 

Исканията им скочили бързо; освен да се появи изчезналият чесън, денят без месо да се отмени, в този ден да се хранят с месо (не с риба, тя явно не е била харесвана), зърното или хляба, да се увеличи двойно, а бирата от 2 литра дневно да стане 4 литра. Стачката се проточила около седмица (древноегипетска, 8 дни), време през което била спряна не само всякаква работа по пирамидата, но и всички съпътстващи дейности. Корабите стояли на пристанището натоварени и никой не искал да ги разтовари, а единственото за което работниците се грижили били доставките на вода и храна за работническия им град край строежа. Опита на фараонската администрация да намери нови работници поне за запазване на вече постигнатото ударили на камък. Малкото ''стачкоизменници'' доведени на работа били посрещнати с камъни, набити и натирени обратно. След 8 дни тежки преговори, стачката завършила с пълен успех и работата по пирамидата била възстановена. 

Истинската история на Пепеляшка

image

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1143