Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

05 Декември 17, 23:29 / Автор: Р. Караджов
Произход на коледните празници


Сатурналии (Saturnalia) при древните римляни е празник в чест на бог Сатурн, свързван със земеделието и реколтата. Сатурналиите протичали по време на републиката 7 дни, но после са намалени по време на империята на 3 дни, при Август 4 дни, при Калигула 5 дни, като достигат отново 7 дни при Диоклециан - между 17 и 24 декември. 



На 25 декември се отпразнувало раждането на бог Сол - римски бог на слънцето. С названието Sol Invictus е наричан и персийският бог Митра, раждането на който се чества на 25 декември. В обикновеното римско семейство празникът започвал с жертвоприношение - заколвали се прасе, теле или овца в чест на бога. По повод празника хората си пожелавали ''весели сатурналии'' и си подарявали подаръци - парфюми, ножове, брадвички, чаши, чинии, лъжички, гребени, накити, играчки, храни и други. Често били раздавани и подаръци на робите от техните господари. Понякога подаръците били само восъчни свещи /cerei/ и тестени или керамични фигурки. Първите символизирали зимното слънцестоене, а фигурките служели като играчки за децата. В тези дни съдилищата били затворени, училищата също, не се правили сделки и не се обявявала война. Хората се отдавали на веселие, робите били освобождавани от задължения, участвали в маскарадите и сядали на една маса с господарите си, били им позволени критики, волности и шеги. Римските граждани които по принцип ходили предимно гологлави, тогава нахлузвали конусовидни шапки, същите които се използват и днес, но днес от картон по карнавали и празници. Някои членове на висшата аристокрация в Рим гледали с презрение на празника в който обикновени граждани, роби и господари се омесвали и отдавали често на пиянство и необуздани шеги и веселие и се заключвали в къщите си, в покоите си за да се отделят от празнуващите роби, но като цяло празникът бил много популярен дори в завладените отдалечени провинции и празнуван от всички класи. Популярността на празника продължава до 3-ти, 4-ти, 5-ти век след Христа и много от неговите обичаи са преработена в празненствата около Коледа защото забраните на празника не могли да променят желанието на хората да се веселят в тези дни.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0997