Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

04 Декември 17, 23:25 / Автор: Р. Караджов
Петрол Brent пред корекция, преди да продължи възхода си



Когато цените на суровия петрол се разбиха в началото на 2016 г. до $ 27 за барел, надминавайки прогнозата ми март и тази от септември 2014 г. за спад в цените на петрола, повечето анализатори, ръководители в индустрията и политиката съобщиха, че светът е видял последния петрол на цена от $ 100 за барел.

На 4 януари 2016 г. написах във Facebook профила си, че очаквам покачване до $ 65 за барел при петрол Brent. Седмица-две по-късно, петролът бе на по-ниски с няколко долара нива, но целта която зададох в началото на февруари, бе същата. Там написах за сложната корекция която щеше да се развие на пазара на петрол през годината (2016), макар да я бях позиционирал на по-високи нива от тези които се случи.



До края на месец май 2016 г. цената се бе качила до $ 50 за барел, след което заби в сложна корекция между $ 55 и $ 45, която продължи до юни 2017 г. след което продължи покачването и опря в $ 64.64 на 7 ноември. Още през май Пиер Андюран от Andurand Capital, един от малкото мениджъри на хеджфондове в чието мнение се заглеждам, бе споменал цена от $ 100 за барел през 2018 г. Не се замислих, защото той говореше за тази цена още през началото на 2016 г., с цел пак 2018 г. Но през август пазарът на петролни опции отбеляза скок на активност от $ 100 или дори до $ 110 за барел по някои по-далечни (декември 2018 г.), което показва, че някои бичи петролни спекуланти, освен него са заложили, че цената може да се търгува на тези нива следващата година. Търсенето наистина се очаква да премине през прага на 100 милиона барела на ден за първи път през следващата година, а доставките от ОПЕК вероятно ще останат ограничени за поне част от 2018 г., но не съм чак толкова голям оптимист, поне засега, макар мнението на Пиер Андюран да е едно от много малкото, които ценя. Нищо чудно обаче да видим петрола около $ 90, защото чисто технически, това е нивото което излиза при моите изчисления, преди той отново да се гмурне в спад. Не мисля и че това ще стане бързо, защото очакванията ми са, сега да последва спад от сегашните нива ($ 63.57) при петрол Brent. До какво ниво и точно откога обаче ще продължи спада и кога ще започне новото покачване, засега ще се въздържа да кажа, заради мои клиенти заемащи позиции, но най-вероятно покачването ще мине първо през спад (корекция) в цените на петрола, който ще се развие в следващите няколко седмици. Факт е обаче, че някои инвеститори, вече прибират печалбите си от покачването в цените на петрола, сделките, все повече изтъняват докато не се стигне до деня, в който няма да има кой да ги подпира.  

image

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.5888