Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

26 Декември 16, 15:50 / Автор: Р. Караджов
На днешния ден през 1825 г. в Русия избухва така нареченото въстание на декабристите
Декабристи се делят на поне няколко вида, често с различни идеи и ценности. Част от тях искат конституционна монархия с имуществен ценз, други всеобщо избирателно право или замяна на царя с президент. 

Общото между тях е, че почти всички са военни, почти всички са болярски отрочета и благородници. Цар Александър I знаел за образуваните тайни общества, но махвал с ръка пренебрежително и великодушно при докладите за тях. 



След смъртта на Александър I на 1 декември, част от армията признава за наследник на престола Великия княз Константин, вместо Николай I. Константин Павлович Романов ни най-малко не искал да бъде император, но никой не го питал. В продължение на 16 дни (между 9 и 25 декември 1825 г.) официалните държавни органи в Москва и Петербург и част от армията признават Константин за император. Константин Павлович отново се отрича от престола, но използвайки момента, сутринта на 26 декември част от декабристите, 3000 човека излизат на Сенатския площад. Целия ден престояват на площада, демонстрирайки незачитане към новия цар Николай I. При тях отива героят от войната с Наполеон и генерал-губернатор на столицата, генерал Михаил Андреевич Милорадович, които ги моли да се разотидат мирно и се опитва да им обясни, че княз Константин не иска да е император, но напразно. Оцелелият в над 50 битки генерал Милорадович е наръган с щик от един от водачите на революцията, а после застрелян в гръб от друг водач. Малко преди да умре в ръцете на лекарите, генералът освобождава до един всичките си над 1300 крепостни. Един час преди да бъдат разбити, демократичните декабристи избират и диктатор - княз Оболенски. Тогава верни на Николай I войски атакуват революционерите с 36 оръдия и очистват площада след няколко залпа и последвал щурм. По-късно след процес са обесени 5 от декабристите, като това са първите смъртни присъди в Русия от повече от десетилетия, на още 31 смъртните присъди са заменени със заточение, а на заточение в Сибир общо са изпратени 284 човека.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1328