Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

21 Ноември 17, 01:07
Пари в брой - лидер при разплащанията в света

Сумата от щатски долари в обръщение в цял свят е нараснала с 87% през последните 10 г, според Федералният резерв на Сан ФранцискоЗа миналата година парите са на стойност $ 1.46 трлн. Сумата включва реалните банкноти и монети, държани от банките, компаниите, инвеститорите и обикновените хора. В повечето страни търсенето на банкноти и монети е силно и не показва признаци за забавяне. В 40 от 42 големи икономики, от Европа и Азия до Латинска Америка и САЩ, растежът на парите в брой в обръщение е задминал икономическия ръст през последните 10 г. Според Western Union 83% от глобалните сделки са в брой, а спадът е съвсем лек спрямо 85% процента преди 10 г. Има много причини, поради които хората предпочитат пари в брой. Удобни са, не искат банкова сметка или мобилен телефон и е хубаво да имаш скрити за спешни ситуации, особено когато държавата се опитва да те мами, ограби или не ти предлага сигурност. Примерите са драматичния ръст в Аржентина от 900% на нарастването на плащанията в брой. Там държавата се опита да ограничи колко пари хората могат да изтеглят от сметките си (личните си спестявания) и се опитва да контролира покупката на чужда валута, за да подкрепя обезценяващата се своя такава. В други страни преминаващи през различни сътресения, увеличението също е значително, 442% в Мозамбик, 413% в Мианмар и 355% в Украйна. Във Венецуела ако нямате например пари в брой сте обречени на глад. Банките отпускат съвсем малко пари на клиентите си, а съществуват и държавни ограничения колко може да теглите. В Зимбабве пък, парите по банковите сметки струват по-малко от парите в брой - $ 100 по банкова сметка или по карта, преди седмици бяха по-малко от $ 55 в брой, което значи, че ако платите стока струваща в магазина $ 100, но платите не в брой, а с карта ще ви таксуват много по-скъпо заради риска от безкешовото разплащане. Фалиралата КТБ и замразените в нея за месеци заплати на стотиците хиляди българи, които получаваха заплатите си на карта, са живия пример, как не бива да се вярва на държавата и ''сигурните безкешови плащания'', ако искаш парите си навреме, дори да се отнася за най-обикновена заплата, а не за милиони. Особено за нея, защото с нея се плащат месечни сметки и се яде.

В по-развитите страни тенденциите не са чак такива, макар и там ръстът на парите в брой да расте и да задминава цялостния икономически растеж. Сред тези държави са държави, като Великобритания, Швейцария, Канада и Япония. Единствените места където парите в брой намаляват са Швеция и Норвегия.  

Нациите които обичат да плащат в бройПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1332