Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

14 Ноември 17, 20:25 / Автор: Р. Караджов
Срещата с кредиторите на Венецуела продължи само 30 минути

Венецуела и нейната петролна компания дължат по облигации около $ 60 млрд. на 441 кредитори от Великобритания, Европа и САЩ, но страната дължи общо $ 150 млрд., а като се добавят дълговете към Русия (Венецуела и Русия трябва да обявят условията за преструктуриране на двустранните си дългове от $ 3 млрд. в сряда), Китай  и други държави, компании и лица, дълговете са за $ 196 млрд.

Срещата с облигационерите на Венецуела в Каракас, продължи само 30 минути, а на нея не бе казано нищо ново. Президентът на Венецуела обеща, че страната няма да спира плащанията си, а после се е говорило само за санкциите от страна на ЕС и САЩ. Мадуро може би има надежда, че ще получи помощ от Русия, която може да помогне за избягване на официална декларация за неизпълнение от страна на International Swaps and Derivatives Association has (ISDA), но Павел Федеров, главният финансов директор на ''Роснефт'', контролираната от Кремъл петролна компания, която е заемала $ 6 млрд. на Венецуела (срещу доставки на петрол), заяви на конферентен разговор във вторник, че в момента компанията, не планира допълнителни плащания към Венецуела. Въпреки, че плати задължения по някои облигации в петък, страната още не е платила по други за $ 620 млн. Между големите облигационери са Fidelity Investments с $ 572 млн., T. Rowe Price с $ 370 млн., BlackRock iShares с $ 222 млн., Goldman Sachs с $ 187 млн. и Invesco Powershares с  $ 113 млн. Списъка не включва хедж фондове и международни инвеститори, които не са длъжни да разкриват собствеността си. собствеността си.



Много от тези облигационери не са купували облигациите пряко от правителството, а чрез вторичния пазар и през други брокери, като така са избегнали част от сега наложените санкции от новата администрация в САЩ или съдебни искове от компании срещу правителството на Венецуела. 

Някои обаче са на загуба. Goldman Sachs купи облигации на Petróleos de Venezuela с номинал $ 2.8 млрд., за $ 865 млн. (по цена 30.89 % от номинала) в края на май. Тогава, веднага след сделката резервите на страната се увеличиха със $ 769 млн., но само месец по-късно банката бе продала със загуба за себе си, облигации за $ 300. По-късно банката явно е продала още облигации щом сега държи само $ 187 млн. Друга банка която купи някъде по него време, бе японската Nomura която придоби облигации за $ 100 млн., но през април японската инвестиционна банка бе приключила дискусиите за сделка за обратно изкупуване, в която ще получи облигации на PDVSA за $ 3 млрд. в замяна на парична инфузия от около $ 1 млрд., извършена през 2008 г., за централната банка на Венецуела, която държеше облигациите. Дали обаче Венецуела е получила тези пари или Nomura своите облигации, не стана много ясно, защото по мой спомен канадската компания Crystallex International Corporation се бе опитала по съдебен път да блокира сделката (правителството на Венецуела, не бе изпълнило договора си с компанията и бе национализирало златната мина Las Cristinas в 2008 г.) и мисля, че блокира около $ 710 млн. Освен канадските златотърсачи, поне около 20 други компании са подали дела срещу Венецуела в ICSID (Международен център за уреждане на инвестиционни спорове), предимно да търсят обезщетения за национализациите на покойния социалистически лидер Уго Чавес. Други банки, като Credit Suisse, изцяло забраниха през лятото търговия с облигации на страната.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1031