Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

31 Юли 14, 00:00 / Автор: Р. Караджов
Пазарът на Евродолари ще се качи по обем
С развитие на санкциите срещу Русия, руски компании и олигарси, най-вероятно пазарът на Евродолари ще се качи по обем. Eurodollars са срочни депозити, деноминирани в щатски долари в банки извън САЩ и по този начин не са под юрисдикцията на Федералния резерв и правителство.



За начало на първите масови такива се смята студената война, когато в 50-те години СССР опасявайки се от конфискация на доларите си по време на нахлуването си в Унгария, ги депозира в контролирана от нея банка в Париж, която ги пръска в други френски и италиански банки, за да носят все пак някаква лихва.

Банките в Европа на свой ред ги предоставят на Лондонското Сити, което като чисти, не-комунистически пари започва да ги дава назаем, дори в САЩ. В началото всичко е обвито в тайна, банкерите в Европа и Лондон не обичат да говорят по темата, а американските инвестиционни банки са почти втрещени, но и изяждани от черна завист, от безцеремонността с която огромни по щатски мащаби банки като "Дойче Банк", "Сосиете Женерал" и "Креди Суис" се намесват на пазара на евродолари и прибират печалби, които са непостижими за тях, заради закона в САЩ който разделя банкирането.

Първите облигации са пуснати в 1963 г. от лондонски банкери за спасяване на италианската "Аутростраде" и за листнати на фондовата борса в Люксембург, но скоро пазара е залят от подобни облигации. Пазарът получава своето развитие с петролната криза от 70-те години, когато богатите арабски производители на петрол, в конфликт със САЩ, се чудят какво да правят доларите си. Фючърси върху Евродолари се търгуват на Chicago Mercantile Exchange (CME) от 1981 г.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1005