Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

26 Октомври 17, 23:03 / Автор: Р. Караджов
Немец е мениджър на проекта за град Неом

Предвижда се и IPO (може би) за новия град NEOM, но според принца, засега ще се изчака с него



Градът представен от саудитският престолонаследник - принц Мохамед Бин Салман, ще е разположен върху 3 държави (Йордания, Саудитска арабия и Египет), а мост над Червено море ще го свързва с Египет и вероятно ще даде още един импулс на строящия се в момента Нов Кайро - новата столица на Египет.

Освен град на площ от 26 500 кв.км., Неом ще е и огромна индустриална и бизнес зона със собствени закони и собствени данъчни ставки. Новият град на стойност минимум $ 500 млрд., няма да следва правилата и разпоредбите, прилагани в останалата част на Саудитска Арабия и ще предлага либерален начин на живот, несвързан със законите и обичаите в Саудитска арабия.



Проектът ще бъде управляван от германският мениджър Клаус Клайнфелд.


Клайнфелд идва от работническо семейство и след университета е работил в швейцарската Novartis AG, бил е председател на управителния съвет на Siemens AG, а после главен изпълнителен директор на американската Alcoa Inc. Голяма част от парите ще бъдат осигурени от PIF (Фонд за публични инвестиции), като Саудитска арабия гарантира за 500-те млрд. инвестиции, а останалите ще се набират от частни местни и чужди инвеститори. Целта на град Неом е икономически да свърже държавите от Африка, Азия, Европа и Америка, като се разчита, че и в момента почти около 10 % от световната търговия на планетата минава там. Идеята за мястото е и тази, около 70% от населението на света да стига до града в рамките на 8 часа, ако пожелае. Географското му местоположение е избрано в район с температури с около 10 градуса по-ниски от тези в околните.
Градът ще има пристанище на залива Акаба, което вероятно означава, че ще даде импулс на йорданския град Акаба. Въпреки, че Ейлат е в Израел, вероятно също ще спечели, а насрещните Хургада и най-вече в курорта Шарм ел Шейх (който е точно срещу бъдещия Неом) вероятно ще преживеят икономически и имотен бум. Неом обхваща и саудитските острови в Червено море. 

Ако проектът тръгне към осъществяване, вероятно ще е като искра за стоманодобивната, алуминиевата и циментовите индустрии в света, ще има нужда от милиони километри кабели - обичайни (мед), светлопроводи, оптични влакна, електродвигатели, бои, лакове, строителна техника, ще изсмуче голяма част от работната ръка в строителството в региона (от общи работници до инженери), а по-късно ще има нужда от мебели и битова техника за десетки години напред.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1168