Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

16 Октомври 17, 22:11 / Автор: Р. Караджов
Град Ракка почти падна и вероятно ще стане поредната част от Рожава

Идеолог на ''Рожава'' е лидерът на базираната в Турция Кюрдската работническа партия - Абдула Йоджалан, който след провала на комунизма - еволюира, приемайки идеите на американския анархист Мъри Букчин

 

Всички настъпателни операции в сирийската столица на Ислямска държава са прекратени, няма въздушни удари, а SDF (в които водещи са кюрдските YPG и техните съюзници) извършват арести на заподозрени в съпричастност към режима на ИДИЛ. Преди 24 часа не повече от 400 войници на Ислямска държава бяха останали в града, повечето от тях са чужденци. Днес останки от тях владеят само градския стадион и болницата в града, а в останалата част от Ракка животът постепенно се възстановява и вече се налагат новите норми важащи в ''Демократична федерална система на Северна Сирия'' (Рожава).

YPG се състои предимно от етнически кюрдски, но включва и някои арабски малцинства в региона, чуждестранни доброволци от почти цял свят - около 400 на брой (между които британски валутен търговец с псевдоним - Макер Гифорд), тясно свързана е с милиция на асирийците, част от него са YPJ - женските звена за закрила (които спасиха останките от язидите докато ООН и останалият либерален свят мълчаха), циркасианците, арменци, черкези, тюрки, зороастрийци, язиди и други. Докато YPG защитаваше кюрдските общности първоначално без да извършва атаки извън ареала си, успя да възпрепятства появата на нови, съперничещи милиции и принуди съществуващите вече да си сътрудничат или да се присъединят към силите на кюрдите при техните условия. 

Днес YPG е гъвкава и мобилна бойна организация, която води еднакво ефективно както конвенционален начин на война, така война от партизански тип. Характерно за YPG е скоростно разгръщане при фронтално нападение, последвано от бърза смяна на оста на атаката с цел удар по фланговете, което показва, че армията на автономията се е учила и от своите противници от Ислямска държава. Отделните формирования имат голяма автономия и могат да действат самостоятелно, а снайперистите за разлика от другите армии в света, действат не толкова самостоятелно, колкото като преки участници в бойните действия и често са част от стратегията на ротите и батальоните.



Териториите владени от YPG са лява федерация (конфедерация по-скоро, като добавим и другите народности) управлявана чрез пряка демокрация (включително и част от съдебната система) в която пребивават и много леви революционери от цял свят (включително гръцки, турски, френски, китайски и други анархисти и комунисти), участвали, участващи или идейни подкрепящи проекта ''Рожавска революция''. Вътре във федерацията има пълна автономия на местно равнище. Рожава обявява автономия през януари 2014 г., но в настоящият момент територията между Ефрин и Кобани е заета от турската армия и сирийски бунтовнически групировки (врагове на Рожава), свързани с Ердоганова Турция.

Голяма част от икономическата активност в региона Рожава е организирано чрез комуни и кооперации в които е обхваната по-голямата част от местната икономика. Регионът е доминиран от идеологии с анархо-комунистически произход (нищо, че е съюзник на САЩ), но частната собственост и предприемачеството са защитени от ''Хартата на социалния договор''.  В страната няма банки, но съществува план за тяхно създаване. Възможността за частни или чуждестранни инвестиции не е отхвърлена, стига те да бъдат съобразени с принципите на демократичния местен конфедерализъм. В страната все още няма данъци, нито преки - нито косвени, а приходите за новата държава се генерират от продажба на петрол и мита. Регионът на Рожава е единствения в Сирия в които търговците не са принудени да плащат подкупи (по собствените им думи). Търговия с Турция и достъпа до хуманитарна и военна помощ е труден поради блокада от страна на Турция, а границите с Иракски Кюрдистан спорадично се затварят поради различията между кюрдите в Ирак и тези в Сирия.

Повечето кюрди, живеещи в Сирия и Турция говорят на друг диалект в сравнение с иракските кюрди и пишат с латински букви, а по-голямата част от техните братя в Ирак и Иран говорят други наречия и използват персийски модел на арабицата. Езиковите различия се допълват и от политически такива. Кюрдите от Турция и Сирия са доминирани от идеологии с анархо-комунистически произход, докато тези в Ирак като цяло са далеч от комунизма и са националисти. Кюрдите в Сирия са по-скоро интернационалисти, което обяснява огромния брой чужденци - от гърци до ирландци в редиците им и готовността им за диалог и съвместен живот с друго общности. Властта в Рожава е разпределена на три нива: общинско, кантонално и федерално, но основният акцент пада върху общинското и комунално ниво, където общността взема самостоятелно и автономно решения. Всяко едно село или квартал има собствено събрание, което заседава регулярно и обсъжда местните или федералните въпроси.

Жените и мъжете имат по 40 % квоти квоти в управлението на държавата (останалите 20 % са на случаен принцип), а феминизмът е издигнат почти в държавна религия, гарантиран от женските въоръжени формирования.

Има пълна свобода на вероизповеданията, включително и на атеизма, полигамията е забранена, хомосексуализма и половата ориентация (независимо каква) и в двата пола и да не се афишира е защитен от ''Хартата'' и международния батальон TQILA, които се бие с Ислямска държава, на която отмъщава за изтребването на гейовете и превъзпитаването на лесбийските в Халифата. В ''Демократична федерална система на Северна Сирия'' (Рожава) няма полиция. Нейната роля се изпълнява от милиция, но идеята е месното население да бъде обучено само да се справя със своята сигурност и дори тя да бъде разпусната.

Федерацията не предвижда насилствено и глобално разпространение на своите идеи по революционен път по подобие на комунизма в миналото, нито отхвърля правото на съществуване на националните държава, но печели силно влияние където стъпи, търсейки диалог или компромис с местните жители, които в последните месеци масово се присъединяват към Рожава, село по село и град по град. Там обаче където федерацията срещне прекалено съпротива на идеите си или усети признаци на колаборационизъм с ИДИЛ или други религиозни ''бунтовници'' не се колебае да действа и по-бутално.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1145