Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

07 Декември 13, 18:33
Честит рожден ден на Влад III Дракула - Цепеш
Честит рожден ден на Влад III Дракула - Цепеш (1431 г.) владетел на Влашко и Трансилвания. 

Влад III е син от брака на Влад II Дракул и принцеса Княжна от Молдова. Наричан е Дракула защото неговият баща и той са членове на Ордена на дракона (Societas Draconistrarum) рицарски орден основан в 1408 година от императорът на Свещена Римска империя Сигизмунд I Люксембургски, крал на Германия, Италия, Унгария, Бохемия, Далмация, Хърватия, Рама, Сърбия, Галиция, Лодомерия, Кумания и България, Принц на Силезия и Люксембург, Маркграф на Бранденбург, Лузация и Моравия. Членството в ордена е изключително престижно и е извънредно голяма чест давана по заслуги, като негови титуляри могат да са едновременно не повече от 24 рицари. Членове на ордена са били княз Стефан Лазаревич, Янош Хунияди, Влад Дракула и други изявени личности от периода. 

Дракула имал обичайното детство за него време и обичайната семейна среда. Баща му Влад II и неговия брат Мирчо били погребани живи след изтезания, след заговор на местни боляри в Тръговище (Румъния) под давление на унгарския регент Янош Хуняди. Двамата били скарани след злополучния поход на Владислав Варненчик и битката при Варна. Влад II Дракул който участвал с 4000 конници в битката обвинявал Янош Хуняди за разгрома, а освен това на връщане оцелелите рицари водени от Хунияди като не успели да разбият турците, плячкосали където минат през Влашко с което вдигнали кръвното на бащата Дракула, който люто се скарал с Хунияди и дори го задържал за откуп поне да си плати щетите. След освобождението си Хунияди си отмъстил, като спретнал хубав заговор против бившия си съюзник. Така израснал в здравословна обстановка младия 17 годишен Дракула останал сирак и повел борба за престола. 

Първата му работа след като успял да се добре до законната власт и да свали самозванците от трона, била да да отмъсти на търговищките боляри за смъртта на баща си и брат си Мирча. На Велика неделя (Великденските празници) през 1459 г. арестувал всички нелоялни болярски семейства. Най-възрастните боляри били набучени на кол, а останалите - принудени да изминат пеш 80 километра без почивка и спиране. Оцелелите от този поход са накарани да работят на строежа на крепости, имуществото им е раздадено на народа, а избитите и прогонени заменени с други издигнато от по-нисък ранг. 

В началото на 1462 г. Влад започва кампания срещу турците на юг от Дунав, опустошавайки цала Мизия (от Видин до Черно морие) и избива над 38 000 души. Имал малко странно чувство за хумор. Веднъж двама султански пратеници отказали да свалят в знак на уважение към него чалмите си. Влад решил, че няма против те да останат с чалми на главите, но заповядал чалмите да бъдат заковани с пирони към главите им.
 


Взел крути мерски за да заздрави икономиката на княжеството. Влашко било в окаяно състояние: постоянните войни довели до ширеща се престъпност, падаща селскостопанска продукция, както и фактическото изчезване на търговията. Изгражда нови села и заселва в тях беизимотни и бежанци за повишаване на селскостопанската продукция. Ограничава чуждите търговци до пазарите в 3 града, за да стимулира местната търговия, а тия които не изпълняват нарежданията набива на кол. Тъй като счита болярите за главен проблем в държавата си, взема мерки да ги редуцира до здравословно количество. 

Според легендата поканил болярите в замъка си в Търговище напил ги и ги подкокоросал да си развържат езиците кой е заговорничил, кой е крал, кой е лъгал, мамил и т.н. На пияна глава болярите започнали да се обвиняват един друг. Накрая на вечерята заповядал да избият почти всички, след като се наслушал. В съвета му за разлика от болярите на които нямал никакво доверие имало чужденци, по-дребни рицари и свободни селяни. 

Дракула издал нови закони, наказващи крадците, но в тях третирал болярите със същата суровост като всички останали. Като резултат от законите и тяхното изпълнение почти не останали висши боляри във Влашко. 

Понеже не обичал скитниците има легенда как решил проблема с тях - поканил всички скитници в замъка си и дал обилна вечеря в края на която ги попитал искат ли вече да не са бедни. Скитниците отговорили с "Да". Тогава Дракула заповядал да запечатат залата и да ги подпалят. Никой не оцелял. 

Армията му за разлика от феодалните армии на предшествениците му се състояла от малка шайка наемници околко княза, възнаграждавани със заплата и плячка и милиции съсдадени от свободни селяни. 

Дракула отказал да плаща данък на султан Мехмед което било още по-голяма обида дори от заковаването с пирони на чалмите върху главите на пратениците на султана. Султанът предприел масирана атака срещу Влашко. Армията, с която турците навлезли на север от Дунав била трикратно превъзхождаща силите на Влад III, който за момента нямал съюзници. Влашкият владетел се оттеглил в столицата си Търговище, като предварително опожарил селата по пътя и отровил кладенците. Когато турската армия доближила влашката столица, пред нея се открила ужасяваща гледка — над 20 000 турски пленници набити на кол — по-късно тази невероятна сцена получила прозвището ''Гората на коловете''. Тактиката на терор и ужас дала резултат - турската армия се оттеглила. 

След като се оттегля от Влахия, Мехмед I освобождил по-малкия брат на Влад Цепеш и го поставил начело на значителни турски военни сили, за да завземе Влашко и трона на брат си. Раду Красивия приел исляма и преминал на турска служба (командва еничарския корпус) успява да прогони брат си Дракула чак до замъка Поенари, на река Арджеш. Влад успява да се измъкне от обсадата, използвайки таен проход и достига до Трансилвания, където се среща с краля на Унгария, Матияш Корвин. Матияш Корвин обаче не вярвал на Влад Цепеш и вместо да му помогне, го хвърлил в тъмница. 

Причината обаче може и да е по-прозаична. Влад нямал пари и армия, а като пленник би могъл да се използва като разменна монета при преговори със султана. Влад обаче избягал от тъмницата и отново отива във Влашко когато брат му умира внезапно, където отново поема властта през 1475 г, разправя се по обичайния начин с предателите, но се радва на властта дълго време. 

Убит е от заговорници подобно на баща си и другия си брат в края на декември 1476 г. Тялото му е обезобразено, обезглавено, а главата изпратена на султана, който я набива на кол като доказателство за триумфа си над Влад - ''Набивача на кол''. Влад Дракула е погребан в Снагов, но при отварянето на гроба през 1933 г. там не е открито тяло. 

Всъщност и до днес няма единодушно мнение къде е гробът на влашкия владетел. Женил се 3 пъти като се предполага, че една от съпругите му се е самоубила при бягството им от Търговище, за да не попадне в ръцете на турците. Съпругите му са, Кнежна Батори, Илона Жилегай и Илона Нелипич. 

Няма известен портрет на Влад Дракула като всички негови портрети са само предполагаеми. Между 1481 и 1486 г. в Русия и околните страни се разпространили ''Приказки за Воеводата Дракула'' които съдържат смесица между истински случаи, германски и местни легенди. По-късно част от историите са добавени към историите за за Иван Грозни, който също като Дракула се радвал на спокоен живот, верни приятели и боляри. 

На Запад и в Германия гледат на Дракула с подозрение, но в Румъния, Молдова, Трансилвания, Русия и България той е нещо като символ. Влад бил известен с твърдата си привързаност към честността, ред и т.н., нещо което признават дори западните историци. Почти всяко нарушение във владенията му, от лъжата и кражбата, до убийството, можело да бъдат последвани от набиване на кол без значение дали си селянин, болярин или свещеник. 

Разказва се, че убеден в ефикасността на законите си, Влад III разпоредил на чешмата на централния площад в Търговище да бъде сложена златна купа, за да я ползват жадните пътници. Според исторически източници, по време на цялото му царуване купата останала там и не била открадната нито веднъж (но пък останала почти неизползвана). И досега румънците, когато реагират на извънредна корупция, изнудване или несправедливост използват поговорката ''Къде си, Цепеш, господарю?!''



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1362