Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

12 Октомври 17, 17:27 / Автор: investor.bg, 168chasa.bg, bg.wikipedia.org
Фондация "Америка за България" намали лихвата по облигациите на една от компаниите си



Фондация "Америка за България" (America for Bulgaria Foundation) няма да изплати облигациите на дружеството си И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ (ERG Capital – 3 ADSIP), а ги разсрочва отново. Лихвата по облигациите е понижена от 10.5 % на 9.5 %, считано от 21 февруари 2018 г.

Всъщност държател на всичките 6 800 облигации, всяка с номинална стойстно € 425, или общо за € 2.89 млн., е само едно юридическо лице, а именно Фондация "Америка за България" (America for Bulgaria Foundation). Пълномощникът на фондацията е гласувал за намаление на лихвата по облигационната емисия, а по-ниската лихва ще важи за последните 3 години от живота на облигациите.



Това е поредното удължаване на емисията. Тя беше издадена през 2012 г. със срок от 3 години, но след последното решение се очертава да стане 9-годишна. Облигациите бяха издадени с цел рефинансиране на първата емисия облигации на компанията за недвижими имоти (в която основен собственик е  "Америка за България" с 49.37 % от акциите), която падежира на 12 март 2012 г. и бе за € 6.514 млн., но поради неликвидността на пазара на незастроени парцели, то не може да си осигури средства за погасяването на дълга, което наложи издаването на нова облигационна емисия. Основният актив на компанията (И Ар Джи Капитал) собственост на "Америка за България" са инвестиционни имоти за 24.2 млн. лв. Компанията на фондацията има имоти в София, Варна и Бургас. Имаше още 2 компании за имоти (АДСИЦ) с името ERG Capital - И Ар Джи Капитал - 1 (в него Фондация ''Америка за България'' 36.99 % от акциите) и И Ар Джи Капитал - 2 (в него 36.77 % от акциите), но те вече успяха да продадат имотите си и да разпределят ликвидационен дял към акционерите си, включително и фондацията която строи гражданското общество у нас, независими медии, отговорната журналистика и отговорните държавни институции.

През 2017 г. са публикувани данни, уличаващи фондация  "Америка за България" (America for Bulgaria Foundation) във финансиране на сайтове, разпространяващи фалшиви новини в рамките на програмата ''Гражданско общество и демократични институции''. Фондацията не опровергава официално тези публикации и не се разграничава официално от тази практика. Фондация "Америка за България" се бе намесила и в скандали свързани със Софийската филхармония и 11.2 милиона лева разпределени сред протестърите ''против Пеевски и комунизма'' през 2013 г. Тогава парите бяха разпределени между сдружение на журналистки от Нова ТВ, медиите на Иво Прокопиев, ''института'' на бившия министър Христо Иванов, Съюзът на съдиите, сайта Медиапул, Саша Безуханова, ''Протестна мрежа'' на Антоанета Цонева и някои други. 



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1023