Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

12 Октомври 17, 01:13 / Автор: Reuters
Баските имат данъчна автономия, за разлика от Каталуния

Фискалната автономия на Страната на баските е сред най-щедрите и е закрепена в конституцията на Испания от 1978 година. Страната на баските, белязана някога от насилие, в момента е щедрата данъчна автономия (предоставена от Мадрид), което допринася желанието за независимост да се държат под контрол.
 


Според условията на споразумението, сключено между баските и Мадрид, регионът запазва почти всичките си данъци, които се очаква тази година да достигнат сума от общо € 13 млрд. Областта е задължена да прехвърли € 800 млн. годишно на Мадрид, които покриват национални разходи като отбрана и инфраструктура. ЕТА, която уби над 850 души в продължилата десетилетия война за извоюване на независима държава, на практика прекрати въоръжената си съпротива срещу Испяния тази година, като предаде оръжията си. Едва 17% от баските искат независимост и по-малко от 50 % биха искали по въпроса да се проведе референдум.

Каталуния обаче, плаща непропорционално много данъци на Мадрид спрямо Страната на баските. Каталуния плаща € 9.9 млрд. данъци повече, отколкото получава. Според каталунското министерство на икономиката тази сума дори е дори по-голяма. Ако тя бъде разширена и обхване Каталуния - икономически по-силен регион, който носи една пета от брутния вътрешен продукт на страната, то испанската държава ще загуби около 16 млрд. Това се равнява на около 13% от бюджета за идната година и ще засегне дефицита и лихвите по кредитирането на Испания.


ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1359