Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

26 Септември 17, 22:27 / Автор: Р. Караджов
Кой разруши ислямския центът в град Идлиб?


Два клона на Ал Кайда се обвиняват един друг за разрушаването

На снимките е разрушения ислямски център в град Идлиб - Сирия. През юли Хаят Тахрир аш Шам (клон на Ал Кайда и създаден от сливането на Джебхат-ан-Нусра с други групировки) пое контрола над град Идлиб след сблъсъци с Харакат Ахрар ал-Шам ал-Исламийя обявени от някои български и западни медии за ''демократичната опозиция в Сирия''.

Скоро Хаят Тахрир аш Шам обяви война на алауитите и зороастрийците, а целта му е отхвърляне на секуларизма и демокрацията, създаване на ислямска държава (ислямски емират в Сирия - различен от ИДИЛ), управление на ислямските учени въз основа на законите за шариата. Подкрепяни са от Катар и Саудитска арабия и са обявени за терористи от САЩ (още не съвсем, защото част от движението е и Нур ал Джин ал-Зенки на които бяха доставяни оръжия от ЦРУ), Русия и Иран. Канада ги намира за демократични и отказа да ги обяви за терористи.



Разрушения ислямски център (Института на Корана) в Идлиб





Двете организации се обвиняват една друга за разрушенията 

До снимките ми бе даден достъп от симпатизант на Хаят Тахрир аш Шам, бивш войник (вероятно в някое от бившите движения от които сега се състои организацията), но сега цивилен, семеен гражданин.  

Ахрар ал-Шам, които загубиха тогава града (превземат много пъти от началото на войната) са близки до Ан Нусра, а целта на движението е създаване на Ислямска държава (но не оная или на горните, а друга) в Сирия и няма амбиции за глобален джихад или поне не са заявили такова намерение открито. Основано е от религиозни фанатици осовободени от затвор в Сирия през 2011 г. след амнистия проведена под натиск от правозащитните организации по света. Само дни след амнистията на ''политическите затворници'' започна гражданската война в Сирия. Движението си сътрудничи със Свободната сирийска армия. В сравнение с някои е по-малко кръвожадно, като са известни случаи в които е отказвало вече планирани терористични или военни операции поради страх от голям брой цивилни жертви. Друг път обаче не отказва. Отвлича жени и деца. 

Те бяха, а вероятно още получават помощ от Турция и Катар, както и от частни организации и лица от Кувейт, Саудитска арабия и Алжир. Според германското разузнаване източник на въоръжаването на групировката е Турция. Сирия, Ливан, Обединените арабски емирства, Русия, Иран и Египет определят Ахрар ал-Шам като терористична организация, а според Амнести Интернешънъл групировката за която някои в САЩ и Европа все още се колебаят дали е ''демократична опозиция'' е използват химическо оръжие. САЩ обаче ги бомбардира още през 2014 г. въпреки, че споровете в ЦРУ и Държавния департамент продължават. 

Преди войната градът бе процъфтяващ център на селското стопанство в Сирия и производител на бадеми, сусам, маслини, грозде, череши, смокини, праскови, зеленчуци и пшеница. Съществува от поне 2350 г. пр.н.е. и се славеше с музея си, културните и историческите си паметници. Днес от тях не е останало много.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1221