Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

22 Юни 11, 20:56 / Автор: Financial Times
Световната банка иска цените на храните да бъдат хеджирани


Употребата на финансова застраховка или хеджиране на цените на борсово търгуваните земеделски стоки е широко разпространена практика в развития свят и особено в САЩ, Канада, Австралия и Франция. Тази практика доведе и до създаването на Chicago Board of Trade преди повече от 100 г. 

Много развиващи се страни имат съвсем малък опит в използването на деривативи, както в държавния, така и в частния сектор.
 
Tази година Мексико обяви, че правителството е купило фючърси, за да се застрахова срещу ефектите от повишаващите се цени на царевицата. През 2008 г. Египет също хеджира около една трета от вноса на пшеница, като закупи кол опции

Гана, втори най-голям производител на какао в света също хеджира експозицията си към промени на цената на какаото. 

Световната банка предприе екзотична стъпка, имаща за цел да насърчи компании от развиващия се свят да купуват застраховки на деривативните пазари срещу резки промени на цените на храните

Подобни сделки биха позволили хеджирането на храни за $ 4 млрд. Световната банка ще поеме кредитен риск за $ 200 млн., като JPMorgan, един от най-големите дилъри на борсово търгувани стоки в САЩ, също ще поеме риск за подобна сума. 

Според Световната банка подобни финансови операции би трябвало да помогнат на развиващите се страни да спечелят до 4 млрд. долара. Институцията обяви, че е възможно и други банки да се присъединят към инициативата на по-късен етап. 

Инициативата, която е планирана да съвпадне с първата среща на земеделските министри на страните от Г-20 може да срещне опозиция, тъй като политици в редица развити страни, от САЩ до Франция, се опитват да овладеят ''прекомерните'' спекулации с деривативи на борсово търгувани стоки.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.5407