Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

31 Октомври 14, 20:17 / Автор: Р. Караджов
Русия пред валутен натиск

Централната банка на Русия e продала в сряда (29 октомври) 2,93 млрд. долара  в опит да отслаби натиска върху рублата на валутния пазар. 

От началото на месеца банката е провела валутни интервенции в размер на  26,73 млрд. долара, опитвайки се да спаси руската рубла от обезценяване започнало още миналата година, но особено силно усилило се от средата на това лятото.
В края на годината наближават и падежите на някои руски облигации на компании от държавния и частния сектор. С което допълнително се уличава натиска над пазара и търсенето на чужда валута в самата Русия. Интервенциите от последния месец, не само не свършиха задачите си, но  някои спекуланти, започнаха да ги чакат едва ли не с нетърпение, залагайки лимитирани поръчки около очакваните нива, с което заемаха още по-добри позиции спрямо рублата. Явно отчитайки безрезултатността на действията си, Централната банка на Русия прибегна до рязко покачване на основния лихвен процент до 9,5%, което оказа силно и незабавно въздействие на валутния пазар, предизвиквайки лавинообразно срутване на много спекулативни позиции. Но ефекта бе краткотраен. Покачването на лихвите би контролирало инфлацията, но ще нанесе щети върху икономиката, която и без това има проблеми с високите дори по български стандарти лихви по кредити.  Днес, само в рамките на броени часове курсовете отново се качиха. От началото на годината Русия е загубила около 82.53 млрд. долара от валутните си резерви. Засега руснаците посрещат повече с ирония, карикатури и шаржове отколкото с притеснение ситуацията. 

Последния виц от Москва по темата е; “Руската централна банка нае патриархът да отслужи молебен в защита на рублата, тъй като други средства няма!” Следващото заседание на РЦБ ще се проведе на 11-и декември.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.153