Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

09 Ноември 14, 20:04 / Автор: Р. Караджов
Валутен пазар – Русия пред паника

Последните 2 седмици скоростта с която се обезценяваше руската валута нарасна значително и само в рамките на броени дни се обезцени с толкова колкото предните месеци.

Въпреки, че все още няма масова паника в Русия, опашките пред банки и обменни бюра са вече ежедневие. Въпреки изявленията на Путин от преди месец-два, че ситуацията е под контрол, че руснаците няма от какво да се безпокоят и вероятно смятаните като заплахи изявления, че ще иска за петрола рубли, явно доверието дори вътре в страната вече се пропуква. На 31 октомври резервите от валута на Русия бяха паднали до 428.6 милиарда, като първите дни от този месец Централната банка интервенира отново, в опити да ограничи спада на рублата. 



Въпреки критиките към спекуланти от чужбина, дори руски лица признават, че основния натиск идва от самата Русия. 

Според руската VTB Capital, сегашният натиск върху рублата може само частично да се обясни с нарастване на геополитическите рискове и атаки от чужбина и се дължи главно на повишеното търсене на чуждестранна валута от населението в страната. И двете най-големи търговски банки, Сбербанк и ВТБ 24, докладват за скок на покупките на долари и евро, нещо за което бяхме писали преди месец, но докато тогава натиска бе още слаб, то сега има четирикратно повишаване на търсенето на чуждестранна валута в страната и е налице недостиг на валута в обменните бюра. Моите подозрения за недостига на валута в някои бюра и банки са, не, че тя липсва, все още не се е стигнало до там, а че те задържат понякога валута в очакване на по-високи курсове още същия ден или до следващия. С едно “В момента не разполагаме с долари или евра, елате след няколко часа или утре сутринта” някои банки печелят по рубла, две и повече, само от забавянето поради промяната в курса. Въпреки, че маржа между курс купува и продава се разтваря, то това е нормално предвид силните обезценки от последните дни. Според слуховете, руските държавни банки вземат кредитен ресурс от централната банка и купуват с него долари и евра, заемайки големи позиции срещу рублата. После пак централната банка интервенира на пазара в опит да спред поевтиняването на рублата, предизвикано от нейните собствени пари, които е дала на банките. В първата половина на годината се оказа и че някои банки са закупили много валута и са открили големи валутни позиции, хеджирайки други свои сделки при курс около 46 рубли за долар. Този курс бе достигнат в четвъртък миналата седмица, а в петък с отварянето на пазара се качи до 48.56. Тези позиции са толкова големи, че банките трябва да ги закриват малко по малко, като настоящия курс изглежда достатъчно привлекателен за това. Което донякъде може би обяснява движението в петък, когато курсът слезе отново до 45.88 само за 4 часа. Друг вариант за спада е намесата на централната банка на Русия, която евентуално отново е интервенирала. Според бившият министър на финансите, Алексей Кудрин рублата ще се стабилизира поне временно до тези нива, в рамките на 2-3 седмици, но само ако централната банка интервенира със значителни средства на пазара.

Донякъде смятам, че може да стане и така, но натиска е вече изключително силен и дори да станем свидетели на понижение, то едва ли ще е за дълго, предвид. Всичко обаче зависи как ще се развие пазарът в понеделник, само след броени часове. Търговците в Русия се надяват, че централната банка ще проведе интервенции поне няколко дни, за да свали паниката. Дори тези надежди да се оправдаят, на 17 ноември Руската централна банка ще проведе аукцион за обратно изкупуване на $ 10 млрд. което е обраното на интервенциите.

Някои представители на властта в страната все още твърдят, че "Нездравословното търсенето на пари в брой (валута) провокира всякакви панически настроения сред населението, но и това е по-скоро добре планирана спекулативна атака над рублата, отколкото фундаментален фактор." Не така обаче смятат както банките в Русия, така и голяма част от населението, както и тези спекуланти в страната и в чужбина заели позиция срещу руската валута. 

Освен войната в Украйна и спадащите цени на петрола, към причините за спад на рублата може да причислим спадащата цена на златото. Част от резервите на Русия са в злато, а неговата цена от март насам се е срутила с над 12 %, от което страната е загубила само върху златото което закупи тази година, около 77 тона, над $ 100 милиона. Това е само капка в морето, но знае, че понякога и капка стига, за да започне да прелива чашата. На фона на всичко това, в Русия вече се промъкват слухове, че може би ще се наложило въвеждане на валутен борд.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1162