Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

16 Януари 15, 19:14 / Автор: Р. Караджов
Само за 1 ден вноските по ипотечните кредити в швейцарски франкове поскъпнаха с над 20%

Сега тези, които имат ипотеки в швейцарски франкове ще трябва да дават повече левове за да си обслужват кредитите

От 2007 г. насам ипотеките във франкове са поскъпнали със 60.11 %. С толкова повече, тези които са закупили жилище с кредит в швейцарски франк, ще се наложи да надплатят за него извън лихвите и банковите такси, само заради промяната във валутните курсове.



Както бях писал на 21 септември 2011 г. след като Swiss National Bank фиксира курса, еврото се качи до 1.2280 и после до 1.2650, след което се задържа около и над защитеното от банката нива. Сега, когато централната банка на страната освободи курса, е много вероятно да видим нива от 0.60 и дори 0.43 за EUR/CHF. През 2007 г. когато кредитите във франкове бяха най-разпространени, курсът бе 1.68 – 1.60 за EUR/CHF. В България държателите на ипотека във франкове бяха и са сравнително малко (може би няколко хиляди човека), но в страни като Унгария, Хърватска, Румъния и дори Гърция те бяха голям % от общия вид ипотечни кредити и предизвикаха масово бедствие, а някои държави макар много късно, след фалит на много от притежателите на ипотеки, се опитаха да противодействат, но по възможно доста наивен начин. Според Банката за международни разплащания кредитите в швейцарски франкове са били около 20% от всички заеми в чуждестранна валута в Източна Европа през 2007 г., но в някои от тези страни те бяха над 50% от кредитите, което затрудни всички при започналото поскъпване на франка. Още тогава, както банките чиито клиенти закъсаха, така за самите купувачи на имоти имаше вариант да парират ефективно неблагоприятните движения на валутните курсове, да не оскъпяват своите кредити и вноски, но никой не се възползва от предоставената възможност. Нито се обърна да потърси съвет, как може да се избегне поскъпването на ипотеките. Правителствата ни също неглижираха проблема, въпреки, че също имаха възможност за въздействие, като за това бяха нужни само еднократна консултация с представители на банките в страната, от която никой нямаше да загуби нищо. Това обаче, е друга тема.



  Курс финансови, стокови, валутни пазари, персонални инвестиции


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1466