Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

12 Февруари 15, 17:52 / Автор: Р. Караджов
Имоти и кризата в Русия

Средната категория на руските инвеститори в страната ни не бе висока, но дори в по-високите класове на имоти, тези във Финландия имат проблемите които имат и нашите купувачи и продавачи на имоти.



Интересът на руснаците към финландски имоти също рязко спада. От средата на лятото на 2014 г. започнаха подобно на тук, първите индикации, че руските собственици на финландски имоти се опитват да се избавят от тях, заради отслабването на рублата, икономическите санкции над Русия и утежняването на условията по кредитите в Русия. Подобен проблем вероятно има навсякъде в Европа, с изключение на пазарът на имоти в Лондон и по Лазурния бряг, имотни дестинации, които като правило са запазени за най-богатите руснаци сключващи имотни сделки за милиони.

Докато средната класа се оттегля от пазара на имоти, притисната от кризата, най-богатите в Русия изнасят част от парите и семействата си купувайки имоти, но основно в тези две дестинации. Нито България, нито спокойна Финландия спадат към техните интереси. Във Финландия неплатените сметки за комунални услуги и поддръжка на имотите купени от руснаци се превръщат в допълнително бреме за пазара. Някои от жилищните управи вече разглеждат възможност за изземване на апартаментите, заради неплащането на задълженията, а към някои от собствениците е отправено предупреждение. Проблемите с парите за поддръжка на имотите се изострят особено след есента на 2014 г. когато рублата се обезцени рязко, а за криза в Русия признаха дори властите в Кремъл, които само седмици преди това отричаха нейното съществуване. Друга причина за отлива на руснаците е, че следствие на силната инфлация в Русия, въпреки покачването на цените там с десетки и стотици проценти, цените в Русия в еврово изражение спаднаха и са много по-ниски от преди. Защото, въпреки инфлацията търговците в страната са принудени да намалят цените във валута, за да оцелеят. Това изведнъж направи живота в Русия по-евтин за тези руснаци които имат спестявания или доходи във валута и почти невъзможно скъп в чужбина, за тези руснаци които получават заплати и пенсии в рубли! Така животът дори в България стана скъп за тях, а какво да говорим за него в северната им съседка Финландия?! Имаше вариант покупката на имот в чужбина, неговата поддръжка, плюс доходите, заплатата или пенсията в рубли да може да бъдат защитени от обезценката на рублата, но купувачите на имоти в чужбина от Русия, не се сетиха за подобен финансов механизъм, който щеше да им спести много главоболия и разходи.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4475