Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

21 Юли 17, 20:34
Франсоа Вател

На на 24 април, 1671 г. от срам се самоубива Франсоа Вател, френски готвач, създател е на прочутия крем Шантийи.



Франсоа Вател е първоначално готвач при всемогъщия министър на крал Луи XIV - Никола Фуке. Когато Фуке е арестува, тъй като не желае да работи в току що построеният дворец Версай, готвачът бяга в Англия. По-късно приема да работи при арогантния авантюрист и пълководец, принц дьо Конде в замъка Шантийи. Принцът и краля не се обичат никак, още от времето на Фрондата, когато кралят е още малолетен, а принцът заема страната на парижката буржоазия и благородниците. Когато след 20 г. решават най-после да се помирят, свързани от общи интереси, принцът решава да посрещне края подобаващо. Кралят води със себе си целият двор от 3000 души (от които 600 са придворните). Гостуването трае 3 дни и 3 нощи, а разкошните банкети струват 50 000 сребърни екю които преизчислено спрямо покупателната способност се равняват на над 500 000 евро днес. На пръв поглед огромна сума и тя наистина е такава, но срещу около 56 евро на ден, падащи се на човек (за слугите по-малко, а за благородните много повече) Франсоа Вател трябва да организира бляскав тридневен прием. Във всичко Вател демонстрира краен перфекционизъм, а в задълженията му влиза освен подготовката на ястията, организирането на кралските забавления по време на храненията. Обедите и вечерите са съпроводени от театрални и музикални представления на фона на пищни декори. Последният ден от посещението на краля, 24 април 1671 г., е отреден за банкет, посветен на морската митология, рибата и ракообразните. Вател е на крак още в 4 ч. сутринта и очаква доставки, но предишната нощ има буря и на сутринта рибарите му донесят едва няколко риби, а морето отстои на 200 км. от замъка. Изпращат се хора до всички пристанища, но времето напредва, а нищо не идва.

Готвачът е сломен и отчаян и казва на помощника си ''Господине, аз няма да оцелея от този срам. Имам чест и репутация за губене.'', отива в стаята си, закрепва на вратата една шпага и се пронизва 3 пъти на нея, последния от които смъртоносно. За ирония в това време коли с риба започват да пристигат от всички краища. Търсят Вател и хлопат по вратата, но след като не отваря я разбиват. И принцът и краля се натъжават от нелепата смърт на готвача, а разбирайки, че цялата организация се е паднала на него, Луи XIV изкава съжаление, че неговото посрещане е предизвикало тази трагедия. Помощникът Гурвил довършва мероприятията по банкета и гостите остават много доволни.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ  


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1035