Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

21 Юли 17, 20:23
Цветето на морето

С една шепа хора и начело с кораба си Flor de la Mar (Цветето на морето) за няколко години успява да постави под пълен контрол корабоплаването в Индийския океан

На 16 декември, през 1515 г. умира на кораба си Афонсу де Албукерке, един от основателите на португалската колониална империя господствала в Индийския океан изцяло и без конкуренция близо 1 век. С една шепа хора и начело с кораба си Flor de la Mar (Цветето на морето) Афонсу де Албукерке за няколко години успява да постави под пълен контрол корабоплаването в Индийския океан.



Завладява Гоа, Малака и Ормуз с което прави океана португалско море. Нито един търговски кораб не смее да плава в Индийския океан без португалски паспорт, тъй като португалците охраняват важните морски пътища, водещи към бреговете на Индия, потопяват и пленяват кораби, плаващи в тези води без тяхно разрешение. Арабските пристанищни градове по крайбрежието на Източна Африка са задължени да плащат данък. Португалците проникват в Червено море, завързват търговия с Етиопия, нападат западните арабски пристанища и започват разузнаване във вътрешните райони на Африканския континент.



С 1400 войници успява да постави под контрол и Малайски полуостров. Води първият европейски флот навлязъл в Червено море, но войната му с Египет не е с очаквания успех.

Албукерке насърчава смесените бракове в Индия между португалски и индийски благородници и забранява индийския обичай на погребалната клада с покойника да се качва и живата му още съпруга. Когато шахът на Персия иска плащането на данък след завладяването на Ормуз от португалците, Афонсу де Албукерке му пише, че според португалските обичаи този данък се изплаща в гюлета. Индийците в Гоа дълго помнят управлението на Афонсу де Албукерке като благословен период и посещават гроба му, за да се молят да им помогне срещу подтисничеството на неговите наследници.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ  


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1017