Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

15 Юни 17, 14:23 / Автор: dnes.dir.bg
България е на 1-во място в ЕС по пари, харчени за правосъдие, спрямо БВП
   
България е на 1-во място в Европейския съюз (ЕС) по средства, харчени за правосъдие, спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). При това е налице ръст на средствата за правосъдие. В периода 2010-2015 г. те нарастват от 0,6 на почти 0,7% от БВП.

След нас, с около и под 0,5% от БВП, са Полша, Словения, Хърватска, с 0,4 % са Германия, Латвия, Великобритания, Унгария, Румъния, а с 0,3% и по-малко са всички останали държави-членки.
 


България е на 4-то място в ЕС по брой на съдиите спрямо населението и на 1-во място по брой прокурори.

Ако през 2015 г. първите 3 държави с най-висока натовареност на съдиите имат между 37 и 45 дела (граждански, търговски, административни и др.) на 100 души население, то за България този показател 10 пъти по-малък – 4,8. Въпреки тази по-слаба натовареност, стойността на индекса, който показва съотношението между решените и постъпилите дела е по-нисък в България в сравнение с повечето държави от ЕС. В Дания, която отпуска на своите съдии значително по-малко бюджетни средства отколкото България - 0,2 % от БВП, средната продължителност на производствата е 17 дни. В Полша, която е втора след България по бюджетни средства за правосъдие - 0,5 % от БВП, продължителността на производствата е значително по-ниска отколкото у нас - 55 дни. За незадоволителна работа на съдиите в България свидетелства ръстът в продължителността на делата, които постоянно се увеличава. (източник)

Тези дни съдебната система на България стигна върха на цинизма и подигравката с данъкоплатците, като отложи дело за побой над бебе, поради дъжд.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1546