Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Лихви

14 Юни 17, 15:36 / Автор: capital.bg
Лихвите по депозити в България продължават да се понижават


Ако за кредитополучателите ситуацията е печеливша, вложителите са на загуба. При инфлация 2.6% на годишна база за април банковият депозит на практика не носи доход и вложителят плаща за съхранението на парите си. Средно за пазара ефективният годишен лихвен процент, към края на април е 0.19% за лева и 0.20% за евро.
 
Тенденциите за понижение на лихвените проценти по депозитите започнаха още от 2009 г., но с бавни темпове,  малки стъпки и това тръгнаха от сравнително високо ниво – 8-10% лихви на годишна база.  Все още обаче има банки, които поддържат малко по-високи от пазарните лихви по депозити. Това са основно малките банки с българска собственост - те дават по-висока цена за привличане на ресурс, тъй като нямат европейски централи и алтернатива на местния пазар за финансиране. Лихвите, които предлагат по едногодишни левови депозити, са около 1% при около 1.5-1.6% преди около 3 месеца. За сравнение - при големите банки на пазара лихвите по стандартни срочни едногодишни депозити са около 0.05-0.1%.

Лихвените проценти са на най-ниските си нива от 5000 години насам

 



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.8403