Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

11 Май 17, 09:43
ВЕЦ-ът на язовир ''Табка'' и цялата язовирна стена са вече в ръцете на кюрдите


Вчера в 16 часа, кюрдите превзеха електроразпределителния и дистрибуторския център на язовира на река Ефрат. През 2013 г. язовирът бе превзет от ''демократичната сирийска опозиция'', която предаде контрола му по-късно на Ислямска държава.



27 май 2016 г. - Атаката към язовира е част от атаката към столицата на Халифата започнала през май 2016 г., когато кюрдите струпаха жива сила, оръдия и огромно количество техника и напреднаха към столицата. Непряко, освен от САЩ, атаката бе подкрепена с удари по други точки от самолети на Русия и Китай. Тогава ИДИЛ с обхождащи маневри и атаки по други слаби места по границата с кюрдите, принуди атакуващите да отстъпят обратно, а американски командоси попаднаха (най-вероятно поради предателство в щаба в Катар) в засада.



На снимките, американски войници от специалните части в кюрдски униформи. Втората атака започнала преди няколко месеца, бе не пряко срещу столицата на ИДИЛ, а срещу нейното финансиране осъществявано от язовира. През началото на март 2017 г. кюрдското командване излъга журналистите, че започва атака към столицата на 1 април. Ислямска държава веднага започна с укрепване на столицата си. Атаката започна, но в посока към язовира овладян вчера.




Kюрдските войски и подкрепящите ги арабски и асирийски милиции поеха пълен контрол на Табка и пълния контрол над най-големия язовир в Сирия, завладявайки последните 2-3 км2 контролирани до преди часове от ИДИЛ, части от язовирната стена и електроцентралата. Вчера и онзи ден женският батальон прочистваше града от останали войници на ИДИЛ.



8 март 2017 г. - Американски, турски и руски офицери от щабовете на трите страни, на срещата в Анталия, на която се координираха, нови действия.


В момента Ислямска държава все още контролира западния бряг на езерото Асад, но контрола над ВЕЦ, едно от доходните пера и носещо пари на ИДИЛ, чрез продажба на ток, вече е изцяло в ръцете на кюрдите подкрепяни от американски военни.



30 март - Журналистите и Амнести Интернешънъл ''сигнализираха'' в защита на религиозните си приятели в Ракка и обвиниха американската авиация, че удря по язовирната стена, но не американците, а ИДИЛ обстрелва тази част от язовирната стена, която вече бе в ръцете на кюрдите (на снимката) с минохвъргачки. Социопатите в медиите и борците за правата на човека, обаче ''случайно'' не провериха информацията си, която дойде от един от информационните канали на ИДИЛ.

Язовирът строен между 1968 и 1973 г. с помощта на СССР и струващ тогава $ 340 млн. е най-големият воден басейн в страната, дом на много видове зимуващи птици, а част от турбините (3 или 4) на ВЕЦ, общо 8 на брой, все още работиха до месец март когато бе повреден контролния панел.



3 април - Улиците на Ракка, столицата на Ислямска държава. Част от жителите бягат на юг пресичайки река Ефрат, към оставащите по-големи територии на Халифата южно от столицата. Атаката към града още не е започнала, но кюрдите, арабските милиции и американците почти са затворили обръча около стените на язовира, който снабдяваше столицата на ИДИЛ с вода и с ток. Американците удрят от въздуха южно от Ефрат за да прекъснат комуникациите с останалата част на Халифата. Дни по-късно, част от войниците на Ислямска държава се опитаха да направят преврат в града.




9 май - Женският батальон на кюрдите прочиства западните предградия на Табака от последните войници на Ислямска държава.




Тогава Ислямска държава предупреди, чрез симпатизиращата на ''бунтовниците'' международна журналистическа общност, за предстоящо срутване на стената, ако атаките на кюрдите и подкрепящите ги командоси и пилоти на САЩ продължат с атаките.

Ракка, столицата на Халифата се намира само на 40 км. от язовира и скоро остана без водоподаване заради бойните действия около язовира.



10 май - ВЕЦ-ът и язовирната стена вече са в ръцете на съюзниците.


Язовирът, ВЕЦ и околните далекопроводи са от изключителна важност за цените на електроенергията в региона, включително и България, която изнася ток за Турция. Евтината елетроенергия от язовира, до съвсем скоро бе между основните причини за резкия спад на вноса на ток от България за Турция.

 
 

☞ Противодействие срещу неблагоприятни движения в цените на електроенергията

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4782