Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

14 Април 17, 17:03
Използваната срещу Ислямска държава бомба - GBU-43
Използваната срещу база на Ислямска държава в Афганистан бомба - GBU-43, не е най-голямото и мощно конвенционално оръжие използвано по време на военни действия. Бомбите Grand Slam и Tallboy bomb произведени от Vickers-Armstrongs Limited (днес част от Rolls-Royce plc), използвана от Кралските военновъздушни сили във втората половина на Втората Световна Война са по-мощни, макар със съвсем различен начин на действия и поражения. 



Британското оръжие от 40-те години на 20 век е предназначено за проникване в бетонни убежища и разрушаване на инфраструктура, докато бомбите от типа на GBU-43 са термобарично оръжие, предимно срещу живата сила на противника, без голям разрушителен ефект. На база на британското оръжие, САЩ създават след войната и Т-12 Cloudmaker, но тя никога не е използвана по време на война, а появата на ядреното оръжие я обрича на забрава.

Опити за създаване на термобарично оръжие има още в Нацистка Германия, но истинското им голямо производство и развитие започва в СССР и подобни оръжия, макар много по-малки и понякога ръчно преносими са използвани във войната в Афганистан през 80-те години. Макар не с такъв размах оръжието има развитие и в САЩ и е използвано във Виетнам, пак в Афганистан, по време на войната на САЩ с талибаните и по време на войната с Ирак. На тези места е използвана спряната вече от производство и употреба BLU-82/B. Термобаричното оръжие намира приложение в следващи войни в Бившия СССР и Близкия Изток (включително Сирия). Поради това, че използва кислорода от въздуха термобаричното оръжие губи ефективност на по-голяма надморска височина, а на открити пространства неговата ефективност силно зависи от времето и вятъра, като губи почти в геометрична прогресия (забравил съм скалата по която се изчислява) в зависимост от скоростта на вятъра в секунда. При безветрие обаче, може да порази чуждите войници в окопите (нещо почти невъзможно за много от останалите оръжия) или укрити в тунели както е случая на 13 април 2017 г. Най-голямото и силно подобно оръжие е руската АВБПМ (Авиационная вакуумная бомба повышенной мощности), четири пъти по-мощна от американската GBU-43. ''Бащата на всички бомби'' обаче, никога не е използван в бойни действия, а все още само на полигон. Сега е донякъде вероятно, след бойното кръщение на американската GBU-43, Русия да реши да изпита в бойни условия своята АВБПМ.
 

 

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5881