Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

13 Май 16, 09:30 / Автор: Р. Караджов
Организаторът на победата
На днешната дата през 1753 г. е роден Лазар Карно, математик, инженер, френски политик, генерал, стратег, член на Законодателното събрание, член и председател на Конвента, член на Комитета по общата отбрана, член на Комитета по обществена безопасност, член на Директорията, Министър на войната при Първия Консул, Министър на вътрешните работи по време на 100-те дни (Империята), носител на Почетния легион, носител на титлата граф Карно (на Империята), масон, мислител и наричан дори от политическите си противници ''Организатор на победата''.



Карно през целия си живот дори по време на Империята не изменя на убежденията си като републиканец. В политическата линия като се изключат републиканските му възгледи е независим, технократ и член на ''блатото'' в Конвента. Не следва ничия политическа идея, а по-късно убежденията му се сблъскват както с тази на част от Директорите, така с Първия консул Наполеон Бонапарт. С Наполеон I отношенията често са обтегнати, но Императорът го харесва и по време на цялото си управление се опитва да се сближи с него, като на няколко пъти се старае да го привлече в лагера си, оценявайки гения и организационния талант на Карно. От първия ден на революцията до последния Карно е деен участник и признат за спасител на отечеството с дейността си по реорганизация на армията и промяната на нейната тактика, с което започва победоносен период за Франция, в сравнение с дежурните разгроми преди неговите реформи които засягат както тактиката при водене на война, така снабдяването и логистиката на армията.

Основните идеи на Карно са задължително, дори насилствено образование за всички французи (без изключение) и задължителна военна служба. Въпреки, че е роден като в благороден род, Карно е привърженик на меритокрацията и смята, че издигането в обществото трябва да бъде само и единствено по заслуги. След падането на Наполеон Карно прекарва в изгнание остатъка от живота си в Прусия, като обвинен в цареубийство (въпреки, че не е бил в Конвента когато е гласувана смъртната присъда на Луи XVI). Останки на Карно са погребвани в Пантеона през 1889 г.



ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.9659