Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

07 Април 17, 16:01 / Автор: Р. Караджов
На 7 април 1795 г. Франция приема за пръв път метричната система
През 1790 г. в Учредителното събрание по предложение на маркиз дьо Талейран, с подкрепата на математика, маркиз дьо Кондорсе е решено да се създаде система за измерване с постоянни, еднакви и прости единици, които да се приемат за основа.
 


Измерването на времето, също е обект на реформи. Часовник от времето на Френската революция, показващ десетично и стандартно време. Указ от 5 октомври 1793 г. въвежда републиканския календар, а с него и десетичния часовник. Употребата на десетично време не е задължително от 1795 г., но е отменено официално едва по времето на Наполеон, през 1806 г.


През 1791 година крал Луи XVI възлага на специален комитет на Френската академия на науките разработването на системата. Група, сред участниците в която са химикът Антоан Лавоазие и математиците Пиер-Симон Лаплас и Адриан-Мари Льожандр, прилага принципите за свързване на дължина, обем и маса, изложени от английския духовник Джон Уилкинс през 1668 г.и концепцията за използване на дължината на земния меридиан като основа на дефиницията на единица за дължина, предложена през 1670 г. от французина Габриел Мутон. Година по-късно, през 1792 г. Конвентът също приема решение и през 1795 г. на 18 Жерминал година III (7 април, 1795 г.) са въведени метър, килограм и секунда, а през септември същата година влиза в сила указ които забранява използването на други мерки. След Реставрацията крал Луи XVIII иска да запази новите мерки, но под натиск е принуден да ги отмени и те са въведени отново след Юлската революция от крал Луи Филип.

Организаторът на победата


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4711