Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

06 Ноември 16, 00:53 / Автор: Р. Караджов
Днес през 1851 г. е роден Чарлз Дау, съосновател на Dow Jones & Company
Днес през 1851 г. е роден Чарлз Дау, съосновател на Dow Jones & Company

Чарлз Хенри Дау е съосновател на Dow Jones & Company, издател на The Wall Street Journal и един от основоположниците на техническия анализ в края на 19 век. Чарлз Дау е роден във ферма на 6 ноември 1851 г. Поради бедност и ангажименти не успява да получи особено добро образование, но на 21 г. възраст започва да работи като репортер. В 1880 г. се мести в Ню Йорк, а през 1883 г. заедно с още двама съдружници от които единият осигурява финансиране основават Dow Jones & Company и започват от едно мазе което им служи за офис да предлагат на абонатите си финансови новини от деня с Customers' Afternoon Letter (Следобедно писмо на клиентите) което скоро стигната тираж от над 1000 абоната и се смята за важен източник на новини за инвеститорите. През следващата година малкото издание включва за пръв път и стойности за бъдещия индекс Dow Jones, които включват 9 железопътни компании, една параходна линия и една телеграфна (Western Union).



През 1889 г., компанията има 50 служители и партньорите в нея разбират, че е дошло времето да превърнат двете страници резюмета и борсови новини в истински вестник. Първият брой на The Wall Street Journal се появява на 8 юли, 1889 г. Той струва 2 цента на въпрос или $ 5 абонамент за 1 година. Чарлз Дау не се колебае да публикува имената на компаниите които отказват да дават информация за своите проходи и разходи и скоро вестникът си спечелва уважението не само на инвеститорите, а и на главните акционери на борсово търгуваните компании. Истинският Dow Jones Industrial Average се изчислява за пръв път на 26 май, 1896 г. започва да се публикува ежедневно. Теорията на Чарлз Дау се развива постепенно, но е популяризирана едва след неговата смърт на само 51 г. След издание на Алфред Коулс през 30-те години, много академици спират изучаване на теорията, вярвайки, че резултатите на Каулс са убедителни, нещо което се оказва, след проучване в края на 20 век, че това не е вярно.

Развитието на техническия анализ обаче продължава извън академичните среди, които едва в последните 10-20 г. отново се насочват към този вид анализи с появата (или по-скоро рестарта според мен) на Теорията за нелинейната динамика (Теорията на Хаоса). Специално на валутния пазар огромна част от сделките над 70% от десетилетия се извършват дори от най-големите банки на база на техническия анализ, но той намира приложение и в много други аспекти на икономиката, бизнеса и живота. В последните години започна и неговото преподаване в много университети, макар на първобитно и посредствено ниво.

Теорията на Чарлз Дау макар още прекалено непълна полага основата на този вид анализ, който с годините се разклонява на голямо количество и най-различни видове, но всичко до един под общия знаменател. Самата теория макар недостатъчна за приложение, дава няколко основни насоки към инвеститорите, които често са пренебрегвани дори от последователите на техническия анализ.

Принципите на техническия анализ са получени от проучване на стотиците години на финансови пазари данни и макар да са положени в Европа още в книгата ''Бъркотия на бъркотиите'' (Confusion of Confusions -1688) на еврейския търговец, поет и филантроп от португалски произход Дон Хосе (Джоузеф) де ла Вега относно пазара на акции в Амстердам през 17 век. и японският търговец от борсата в Осака Хома Мунехиса в началото на 18-ти век - Чарлз Дау е основателят на Техническия анализ в сегашния му познат вид.
 



  Курс финансови, стокови, валутни пазари, персонални инвестиции

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1287