Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Търговия и инвестиции

28 Юли 14, 00:31 / Автор: Р. Караджов
Честит рожден ден на Ралф Нелсън Елиът
Честит рожден ден на Ралф Нелсън Елиът, създател на вълновата теория. Елиът никога не е търгувал на борсата, но създава в 30-те години на 20 век своята теория, една от основите на техническия анализ в САЩ и Западна Европа, съвсем доскоро непризнавана като наука, но вече навлизаща в университетите (вече във ВИНС има магистратура по вълновата теория на Елиът), все още само в областта на финансите, но с перспективи за изучаване в много други области, предимно свързани с точните науки и донякъде със социологията.



Точно рестарта на Теорията на хаоса в 60-те години на 20 век, ще извади Вълновата теория на Елиът на светло. Поне десетина години година преди Елиът, Уилям Дилбърт Ган създава своя вълнова теория, но тя е в много по-суров и неточен вариант, докато теорията на Елиът е изпипана до най-дребния детайл и почти няма какво да се добави към нея. Означава ли обаче това, че всеки може да работи с нея? Не! Защо?

Ако един болид от F 1 може да върви, означава ли това, че ще умеете да го карате дори да имате книжка? Пак не! Не и по начина по който го карат тренирани, но и с талант пилоти. Защото, въпреки, че теорията е изключително точна, болшинството хора или не могат да я разчетат, виждайки графика на пазара, слънчевата активност, годишните кръгове на дърветата или данни от прогнозата на времето, или я разчитат грешно, като огромна част от тези, които смятат, че са овладели теорията изцяло. Това, че сте прочели всички учебници по медицина, няма да ви направи професор Чирков, дори да сте лекар. С теорията на Елиът ситуацията е същата. Друг проблем е, че теорията, въпреки, че принципно може да се прилага за всякакви времеви периоди, в един случай е ясно видима за големи и дори огромни периоди от време, а в друг случай за съвсем кратки периоди. Човек трябва да знае къде точно да гледа. Това се получава, защото дори идеалния ред има периоди на бифуркация, за да се самоподреди отново математически, съгласно теорията на хаоса. Друга по-малка причина е, че заради пазарни манипулации, или чисто психологически фактори, като поведение на тълпата, често пазарите са изкривени, но следвайки Теорията на хаоса, те се самоподреждат, когато натиска отмине. Какво обаче може с помощта на теорията, ако сте я овладели и имате талант правилно да я разчетете. Не винаги, но в дадени периоди можете да кажете с познаваемост почти 90% ''Борсата ще се качи или ще падне'', ''Температурите следващите дни (седмици, месеци, години, столетия) ще паднат или ще се качат'', ''Заболеваемостта от хепатит в Хасковска област ще се увеличи'', ''Партията ДПС ще има еди колко си процента на парламентарните избори'' и още хиляди неща. Приложението на теорията е всеобхватно като света който ни заобикаля. Стига да имате нужните и поне приблизително точни данни (колкото по-точни, толкова по-добре). С помощта на теорията дори могат да се уловят фалшификации в изборния процес, или в цената на дадена акция.

Ралф Нелсън Елиът е бил счетоводител по професия, въпреки, че теорията която създава няма нищо общо със счетоводството и в нея почти няма математика. Бил е добър счетоводител, спечелил уважение с умението си да спасява и реорганизира закъсали компании, от такива за бързи закуски, до ЖП дружества. Бил е толкова способен, че американската администрация го изпраща в Никарагуа за да оправи финансите на страната, по време на американската окупация там. Елиът се справя, но се разболява и поради липса на антибиотици (още не са прилагали масово в медицината), на няколко пъти е на косъм от смъртта, боледува дълго и тежко. Точно във времето което прекарва между кризите на заболяването си, той създава теорията.

Само няколко месеца преди своята смърт, той издава заключителния си труд в 1000 бройки, които са разграбени от финансови институции и лица занимаващи се с борсови сделки.



  Курс финансови, стокови, валутни пазари, персонални инвестиции

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1017