Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

23 Септември 16, 14:13 / Автор: fakti.bg
Швейцария е нападала Лихтенщайн 3 пъти


Повечето хора свързват Конфедерация Швейцария с планините, часовниците, шоколада и банките. Те са развита и спокойна страна, с пацифистки, неутрални възгледи, единствената демокрация в света. Но са най-въоръжената нация на планетата, със задължителна военна служба, без изключения и с най-подготвената армия за водене на война.
 
Малкото Княжество Лихтенщайн, което дори няма собствена армия е долепено до вечно подготвящия се за война съсед. Лихтенщайн е с най-високият жизнен стандарт и с най-богатите граждани в света след Монако, но няма армия от 1868 г., когато е закрита поради високите разходи, а със сключването на икономически, митнически, валутен и военен съюз с Швейцария малкото княжество си осигурява военна защита от нейна страна.
 


В началото на декември 1985 г. швейцарската армия провежда тренировъчни маневри, в които се използват ракети земя-въздух. Учението на армията тече с пълна сила и въпреки лошите метеорологични условия военните изстрелват ракети, защото отбраната не чака прогнози за времето. Една от тях попада на територията на Лихтенщайн, в район в планината Банвалд. Заради силния вятър избухва пожар в гористата местност. Швейцарците плащат обезщетение за нанесените щети.

През октомври 1992 г. Швейцария ''напада'' отново. Кадети от армията провеждат тренировъчни маневри, когато получават писмени инструкции да се установят в Трийзенберг и да създадат наблюдателен пост. Това е малко, живописно селце с население от близо 2500 души, но малка подробност, която убягва на швейцарските офицери е, че то е част от територията на Лихтенщайн. Кадетите също не обръщат внимание на това, до момента, в който местни жители ги питат какво по дяволите правят там. Швейцарското правителство поднася своите извинения на на княза и правителството във Вадуц, който чак тогава разбират за окупацията си.

През март 2007 г. е ред на третата инвазия на швейцарците. Пехотни части на армията провеждат тренировъчни маневри през нощта, но без компас и GPS, в лошото време и дъжда се озовават на територията на Лихтенщайн. В ранните часове на следващия ден с първите лъчи на слънцето, пехотинците разбират, че са в друга държава. И този път властите в Лихтенщайн не разбират, че чужди военни са навлезли на близо 2 километра на тяхна земя и че са били окупирани докато не получават извинение от Швейцария. Говорител на вътрешното министерство на Лихтенщайн оправдава инвазията с думите ''Не е като да са ни атакували с хеликоптери''.



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.102