Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Любопитно

22 Септември 16, 17:54
На днешната дата през 1956 г. е завършено поставянето на TAT-1

На днешната дата през 1956 г. е завършено поставянето на TAT-1, първият трансатлантически комуникационен кабел по който е можело да се говори по телефона. 



Кабелът е поставен от консорциум между британските General Post Office, американската AT & T Corporation и канадските VSNL International Canada и струва около £ 120, което е около $ 336 милиона или около $2.965 милиарда в днешни пари. Американците държат 50% от акциите, а британците (40%) и канадците (10%) останалата половина. Той е свързвал Шотландия с Нюфаундленд. На 25-ти са проведени първите 707 разговора през океана. Дотогава връзката е ставала основно с телеграфните кабели чието полагане е започнало 100 г. по-рано и които са осигурявали връзка между Европа и Северна Америка. Прякорът на валутната двойка паунд-долар ''кабел'' идва точно от тях. 

Преди TAT-1 имало вече телефонни разговори (от 1927 г.) базирани на радиовръзка, но те са стрували по $ 3 на минута или по $ 26.38 долара на минута в днешни пари. Таксувал се е разговор от минимум 3 минути при всяко обаждане, което значи, че едно обаждане до 1956 г. е струвало минимум $ 79.14 по курса от днес. TAT-1 сваля тези цени, а и позволява да се осъществи бърза връзка между САЩ и СССР в разгара на Студената война. 


Честит рожден ден на днешните мобилните телефони!



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9399