Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

31 Август 16, 15:28 / Автор: Райна Миткова Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции у нас за bnr.bg
Профил на длъжника в България
Средно задълженията на домакинствата за първото полугодие възлизат на 1104 лв. срещу 755 лв. за миналата година. Това обаче не означава, че много сме задлъжнели, а сочи промяна в структурата за какво дължим – разликата от близо 50 на сто се формира от нов тип кредитни продукти като потребителски заеми и кредитни карти.
 


Променя се профилът на длъжника. Докато по време на кризата това е бил мъж над 40 години, с добро образование и професия, често собственик на бизнес, взел кредит на ръба на възможностите си, от миналата година насам се очертава профил на младия човек – мъж между 18 и 30 години, със средно образование, които често сменят местоработата си или са сезонно заети, най-често теглят потребителски или бързи кредити и често са без постоянна трудова заетост. Тези хора теглят потребителски кредит или бърз кредит, за да подобри стандарта си на живот. Оказва се, че основно тези пари се харчат за един красив, скъп мобилен телефон. След това харчат за друг тип продукти като например телевизори. Започнаха да се теглят и заеми за почивка. Според Тодорова, тези млади хора трудно си правят сметката дали могат да върнат взетите пари, защото всеки необслужван кредит влиза в тяхната кредитна история.

Докато през предходните няколко години дължахме основно за битовите сметки и задълженията по потребителски кредити и кредитни продукти бяха много малко, през последните две години има раздвижване, което накара домакинствата по-смело да теглят заеми. По-големият размер се формира основно от банковите задължения, които трайно се завръщат в портфейлите на домакинствата. Нивата на събираемост вървят във възходяща тенденция и се връщат към стойностите от годините преди кризата. Повече мъже теглят потребителски кредити в сравнение с жените. Съотношението е 60% към 40%. При ипотечните кредити разликата е още по-голяма – 70% към 30%. Мъжете са по-рисково настроени, чувстват се по-сигурни, а жените са малко по-консервативни за харченето на пари. Обяснение има и във факта, че жените понякога не са толкова добре платени като мъжете.

Бързите кредити са най-сериозният проблем на хората, защото се отпускат много лесно, с много ниска оценка на риска, и големи грешки правят хора, когато се опитват с бързи кредити да погасяват други задължения, защото влизат в спирала от дългове.

Картината на пазара на междуфирмената задлъжнялост не е добра и е подобна на тази от предходните години.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1843