Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Банки

19 Август 16, 20:21
Още немски банки смятат да въведат отрицателни лихви върху депозитите


Германски банки смятат да въведат такса ''съхранение'' върху големите депозити и влогове и на частните лица. Това реално означава отрицателни лихви по спестяванията. В отговор на свалените лихви на ЕЦБ и централните банки, много германски банки започнаха да начисляват отрицателни лихви по депозитите на корпоративни и институционални клиенти.

Някои като Commerzbank AG, са обмислили (вече се прави в Швейцария) презапасяване с пари в брой, вместо предоставяне на излишните депозити в централната банка.

На 1 ноември 2014 г. Deutsche Skatbank, малка кооперативна банка със седалище в Алтенбург, Тюрингия и юридически зависим клон на VR-Bank Altenburger Land, обявяви, че ще начислява, вместо да дава лихви върху големите депозити за над € 500 000, поверени от частни клиенти.



От миналата седмица и Raiffeisenbank Gmund, малка, също кооперативна банка в баварските Алпи обняви, че от 1 септември започва да събира такса от депозитите на заможните си клиенти. От септември от всеки безсрочен депозит над € 100 000 ще бъде събирана специална такса от 0.4%, съобщи член на борда на директорите.

Мнозинството от клиентите на баварската банка няма да бъдат засегнати, а новата мярка се отнася до около 140 клиента, държащи общо € 40 млн., но уведомяването им се е оказало достатъчно да предизвика раздвижване на парите, като някои клиенти са минали към алтернативни инвестиции, а други са се преместили в други банки.

Скоро друга кооперативна банка, GLS Gemeinschaftsbank eG (съкратено GLS Bank), базирана в Бохум, Северен Рейн-Вестфалия, призова клиентите си към ''солидарен принос'' с цел компенсиране на ефекта от отрицателните лихви.

Асоциацията на германските кооперативни банки BVR заяви, че засега не очаква други нейни членове (пълен списък на геманските кооперативни банки) да последват примера на Raiffeisenbank Gmund заради изострената конкуренция на германския банков пазар.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1557