Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

Новини / Пари

09 Август 16, 19:29 / Автор: capital.bg
Кредитирането през първите 6 месеца
Кредитирането на строителни компании се е увеличило с близо 270 млн. лв. през първите 6 месеца на 2016 г., което е повишение от 9% спрямо 2015 г. За първите 6 месеца това е секторът с най-голямо увеличение на кредитирането, следван от производството на електрическа енергия с ръст от 90.5 млн. лв. и хотелиерството с 74 млн. лв. Общата сума, която банките са отпуснали на строителните компании към края на юни тази година, вече е 3.25 млрд. лв.

Друг сектор, който е пряко свързан с реализирането на недвижима собственост – брокерите на имоти, той бележи спад на банковото финансиране. Кредитирането за тези компании свързани с имотите се свива със 133 млн. лв.



Сумата на отпуснатите заеми в сектор търговия е намаляла с близо 350 млн. лв. през първото полугодие. Това е секторът в който кредитирането се е понижило най-много като абсолютна стойност. ''Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения'' е нараснало с над 40%, което е с на 111 млн. лв. повече. Това са издателска дейност, филмопроизводство, радио- и телевизионна дейност и др., някои от които получатели на пари от европроекти. С близо 180 млн. лв., или 35% увеличение спрямо края на юни миналата година, нараства сумата на заемите в сектор ''Административни дейности'', в който се включват туроператори, охрана, събиране на парични вземания и телефонни центрове за услуги. Фирмите, занимаващи се с доставка на води и управление на отпадъци (също пари по европроекти), също са получили повече кредити, като обемът е нараснало с около 50 млн. лв. спрямо юни 2015 г. Макар и да е с малък дял, голям ръст през това полугодие отбелязват корпоративните заеми, отпуснати в американски долари, които са 3.5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година, и достигат 370 млн. лв.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1006