Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Форекс търговия при новини

Форекс търговия при новини
10.03.06 20:10

Автор: Павлин Петков

Форекс търговия при новини

Обявяването на фундаментални данни се явява катализатор за краткосрочни трендове на финансовите пазари и особено при търговията с валута


За тези, които участват на тези пазари, това дава много възможности за печалба, но разбира се трябва да се вземе в предвид и рискът, свързан с предоверяването на съответните данни като източник на определящи посоката на пазара фактори. 

Основните валутни двойки, на които трябва да се обърне внимание, са следните:

  • ЕUR/USD
  • GBP/USD
  • USD/JPY
  • USD/CHF
  • AUD/USD
  • NZD/USD
  • GBP/JPY
  • EUR/JPY
  • USD/CAD

В повечето от тях участва щатският долар и по тази причина новините, които са свързани със САЩ , оказват най-голямо влияние на пазара.

За да "търгувате" новини, трябва да знаете кои са важни и кога се обявяват. По-долу са изброени часовете, в които се става това. 

 

Държава Валута Време (БГ)
САЩ USD 15:30 – 17:00
Япония JPY 1:50 -6:30
Канада CAD 14:00 – 15:30
Великобритария GBP 9:00 – 11:30
Германия EUR 9:00 – 13:00
Франция EUR 9:45 – 11:00
Нова Зеландия NZD 23:45 – 3:00
Австралия AUD 24:30 – 2:30

Основните данни за различните страни са представени в долната таблица.
 

1. Данни за безработицата (Non-Farm Payrolls)
2. Лихви (Rate Decisions)
3. БВП GDP
4. Търговски баланс Trade Balance
5. Чуждестранни покупки на американски облигации (TIC Data)
6. Инфлация (Consumer Price Index)
7. Продажби Retail Sales
8. Текуща сметка Current Account
9. Дълготрайни стоки Durable Goods

Разбира се, основният въпрос е как да търгуваме тези новини. През първите 20 минути след обявяването на данните може да се наблюдава движение от над 100 пипса, като основният начин за търгуване е след консолидация в периода преди новината да се търгува пробив в едната посока.

Данните за безработицата на САЩ са може би най-значимото събитие на валутния пазар през последните години, макар че пазарите се променят постоянно. Допреди година-две излизането на данните причиняваше ценови гапове от по 80-100 пипса, което беше рай за търгуващите новини. Тогава брокерите гарантираха изпълнение на стоп и лимит поръчки на определената от клиента цена, като беше популярна т.н. “bracket” стратегия. Тя се изразява в поставянето на поръчки купува и продава на 20-ина пипса от цената точно преди обявяваното на данните. Това позволяваше лесни печалби при почти нулев риск. Но до голяма степен тази печалба за търговеца бе загуба за брокера, поради невъзможността от негова страна да осъществи сделки на реалния пазар на тези цени. Съответно това доведе до промяна в политиката на посредниците относно гарантирането на поръчките, както и въвеждането на ограничителни зони. Промяна настъпи и на пазара, като вече рядко се срещат такива гапове.

Въпреки това големи ценови движения се наблюдават често именно в дни на фундаментални новини, като търгуването не е толкова лесно, колкото звучи. Много често може да се наблюдава фалшив пробив, след който пазарът да направи рали в обратната посока. Дори и да сте били прави, в крайна сметка може да завършите деня с ударен стоп.

Един от начините за избягване на рисковете от волатилността е търгуването на валутни опции. Може да се използват както обикновени, така и екзотични опции, за да се уловят тези големи ценови движения. Това намалява рисковете, както и печалбата поради платените премии.

В заключение може да се каже, че за търгуването на новини се изисква сериозен опит, за да може да се предвиди реакцията на пазара, като се вземат предвид очакванията и настроенията на пазарните участници. 

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0984