Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Зърното поскъпва през 2006 г.

Зърното поскъпва през 2006 г.
25.02.06 23:56

Автор: Юлиана Димитрова

Който успее да задържи житото си до есента, ще спечели повече

През 2006 г. се очаква световното производство на хлебна и фуражна пшеница да намалее.


Така на пазара могат да се появят само около 595 млн. тона зърно за хляб, което е с около 20 млн. тона по-малко от 2005 г., сочат прогнозите на Асоциацията на зърнопроизводителите от САЩ. През 2005 г. рекордното количество пшеница, което бе произведено в света, се равнява на 615 млн. тона. Основна причина за намалението на количествата, които ще се консумират на планетата, са климатичните условия, категорични са експертите. Според американците се предвижда в Русия и Украйна, които са едни от най-големите износители на пшеница, и които диктуват условията на зърнената търговия в Черноморския регион да намалят количествата на зърното наполовина през 2006 г. Според прогнозите от над 18 млн. тона през 2005 г., през настоящата година реколтата им ще достигне едва 9 млн. тона. Според Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ), през 2006 г. световното производство на хлебна пшеница ще намалее, но няма да достигне критичните граници от 90-те години на миналия век, когато насалението е изпитвало затруднения. През последните десетина години средно производството на пшеница е около 530 – 550 млн. тона, затова дори и да се осъществи това намаление на количества, няма да затрудни икономиките на страните. 

България диктува условията

В момента голяма част от страните в Черноморския регион, които са нетни износители на хлебна пшеница, все още не са подали данни за състоянието на посевите си. Само в Русия и Украйна показват, че реколтата им ще бъде намалена с около 50 на сто спрямо 2005 г. Засегнати от студеното време обаче са голяма част от нивите в Румъния, Полша и др. В България все още няма ясна представа за състоянието на земеделските площи, казват от ССБ. През 2006 г. обаче земеделските производители имат шанса да повишат цените на изнасяното зърно, както и на вътрешния пазар, тъй като основните конкуренти, по които се водеше търговията ни – Украйна и Русия, най-вероятно ще се превърнат във вносители на зърно. През 2005 г. стартовата цена на пшеницата от нова реколта бе около 140-150 лв. за тон, казват от ССБ. През 2006 г. обаче първоначалната стойност на новото зърно ще бъде по-висока. За “Земеделски пазар” от ССВ обясниха, че все още не са ясни прогнозите какво ще бъде увеличението на стартовите цени, но това ще стане ясно през март –април, когато стане ясно и състоянието на посевите.

Как ще помогне държавата

През февруари се очаква Държавната агенция “Държавен резерв” да изкупи чрез стоковата борса от фермерите около 150 хил. тона хлебна пшеница. Според предварителните условия, които са гласувани от правителството, цената на тон зърно ще бъде 175 лв., което според Васил Симов, ще се отрази благоприятно върху развитието на земеделието у нас. Причина за това са огромните количества зърно, което залежава в производителите. Въпреки интервенцията на пазара обаче във фермерите отново ще остават големи количества без пазар. Резултат от намесата, обаче ще е раздвижването на цените, при които се сключват сделки. Цените ще запазят това ниво от месец-два след намесата на държавата, категоричен е Симов. В момента обаче търговията с пшеница е замряла. През първият месец на 2006 г. няма сключени сделки на ССБ, тъй като предлаганите цени се разминават. Така купувачите дават до 165 лв. за тон, а пък продавачите не реализират жито за по-малко от 170 лв. за тон. Според Васил Симов предвид по-слабата реколта, която се очаква от Русия и Украйна, тези производители, които съумеят да съхранят житото си до края на лятото и началото на есента, ще получат още по-висока цена за тон продукция. Стойността на сделката обаче ще се определя от качеството на зърното и от начина му на съхраняване. Ако през настоящата година обаче се повиши цената на търгуваната хлебна пшеница, това ще се отрази и на цената на брашното и насъщния, категорични са от борсата. В момента в страната има огромен излишък от брашно, което не се продава. Цената на тон брашно тип 500 е между 270 и 280 лв., При тази цена килограм хляб възлиза на около 0.60 лв. Ако се повиши цената на зърното обаче, това ще се отрази и на стойността на хляба. 

Фуражите

Все по-намаляваща е консумацията на фуражна пшеница, сочат данните на стоковата борса. Търговията с всякакъв вид фуражно зърно е замряла поради липса на купувачи и следователно цените на прехраната за животните пада. Общо в страната обаче се наблюдава тенденция към намаляване на дела на качественото зърно за хляб – около 30 на сто от общото производство, за сметка на повишаването на фуражното зърно – около 70 на сто. Причина за това разпределение на реколтата е липсата на качествени семена, неправилни агротехнически мероприятия и др. Стагнацията на пазара в момента се обяснява със стопирането на птицевъдството, в което не се увеличава броя на птиците, поради липсата на пазари за продуктите.  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0993