Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Архив: Публикации / Цените на захарта

Цените на захарта
21.02.06 19:47

Автор: Игор Валентинович

През ноември '05 цените на захарта на международните пазари избиха нагоре и формираха стръмен повишителен тренд. В началото на февруари 2006 г. котировките на мартенския контракт сурова захар на борсата в Ню Йорк достигнаха най-високите си стойности от 25 години насам - 19,73 цента за либра или $435 за тон в сравнение с около 10,50-11 цента ($230-242 за тон) в края на септември '05 г. На 3 февруари до 15-годишния си връх се изкачиха и цените на бялата захар на борсата в Лондон - до $457,50 тон ($280-290 за тон през септември).

Кои са факторите, предизвикали рязкото покачване на цените на захарта на световния пазар?

На първо място специалистите поставят поскъпването на енергийните ресурси. След стремителното повишение на цените на петрола (до пикови стойности от $70 за барел през септември) захарта се превърна от продоволствена и в търсена енергийна суровина. Производството на алтернативни източници на енергия и най-вече на екологично по-безопасни биологични горива стана основен проблем за всички страни, зависими от вноса на петрол. През последните месеци САЩ, ЕС, Австралия, Мексико, Канада, Китай и Япония актуализираха своите програми за разширено използване на биодизел и етанол.

Световното производство на етанол (етилов спирт) възлиза на около 65 млрд. литра, като 60 на сто от този обем се използва във вид на гориво (горивни добавки) за автомобилите. Световен лидер в производството, използването и износа на етанол е Бразилия, която е и основен доставчик на захар за световния пазар (30-35 на сто от световния износ). Покачването на цените на петрола стимулира преработката на захарната тръстика в етанол. В януарския доклад на бразилската Асоциация на преработвателите на захарна тръстика (Unica) се посочва, че през 2005/2006 г. в Централно-южния регион, произвеждащ 85 на сто от захарната тръстика в страната, около 52,5 на сто от реколтата ще се насочат за производство на етанол и само 47,5 на сто - за производство на захар. Според февруарските оценки на други източници през 2005/2006 г. за производство на етанол в Бразилия могат да бъдат използвани до 54 на сто от добива на захарна тръстика, което ще има негативни последици за експорта на суровата захар.

Втора група фактори, подкрепили цените на захарта, е непосредствено свързана със състоянието на световния баланс на тази стратегическа стока, който се характеризира с изпреварващо развитие на търсенето в сравнение с производството. Според прогнозните данни на Международната организация по захарта (International Sugar Organization) през 2005/2006 г. световното потребление на захар ще превиши производството с 1,5-2,0 млн.т. На 10 февруари Reuters съобщи, че водещата световна компания в търговията със захар Czarnikow увеличи оценката си за дефицита в световния захарен баланс през 2005/2006 г. от 3,03 млн.т. до 5,4 млн.т. Причината са прогнозираните по-слаби реколти в Източна Азия и Бразилия в сравнение с ноемврийския доклад. За отбелязване е и спадът в доставките на сурова захар от Куба. Кубинското правителство взе решение да закрие до 50 на сто от съществуващите захарни заводи (80 към момента), тъй като оборудването им е много старо, а новата програма предвижда намаляване на износа и ориентиране на производството към вътрешния пазар.
Междувременно търсенето на суровата захар е стабилно. Експертите акцентират върху очакваното значимо нарастване на вноса на сурова захар в САЩ поради компрометираната местна реколта. На 3 февруари Министерството на земеделието на САЩ (USDA) оповести третото поред увеличение на тарифната квота за внос на сурова захар за финансова 2006 г. Според февруарския доклад на USDA през 2005/2006 г. вносът на захар в Щатите ще възлезе на около 2,8 млн.т в сравнение с 1,9 млн.т през 2004/2005 г. и 1,6 млн.т през 2003/2004 г. През последните месеци се активизира и търсенето на захар от страна на Русия, Индия и Китай.

За повишението на цените на захарта на международните пазари повлия и нестабилността на световната финансова система. Големите инвестиционни фондове се насочиха към стоковите пазари и с масирани покупки на борсови контракти в значителна степен допринесоха за покачването на цените на зърното и захарта. През миналата седмица фондовете започнаха да ликвидират част от печелившите си позиции и спекулативния натиск върху стоковите пазари отслабна. Цените на мартенския контракт сурова захар на борсата в Ню Йорк към 13 февруари се понижиха до 17,75 цента за либра ($391 за тон), а в Лондон мартенската бяла захар поевтиня до $446 за тон.

Графичният анализ на борсовите котировки предполага временно изчерпване на стръмния възходящ ценови тренд и корекционно движение на цените надолу. Естествено предвид дефицитния световен баланс и високите цени на петрола за връщане към декемврийските нива трудно може да се говори. Освен това пазарните участници са обезпокоени от напрегнатата международна обстановка. В медийното пространство се появиха прогнози, че в случай че Щатите ударят Иран, петролът може да поскъпне до $100 и дори $150 за барел, а това неминуемо ще се отрази и върху цените на захарта. Впрочем дори и без петролния вектор пазарът на захарта в по-дългосрочна перспектива ще има сериозна фундаментална подкрепа - реформата в захарния отрасъл на Евросъюза (намаляване на дотациите в захарния отрасъл и спиране на субсидиране на износа), плановете на Бразилия за двойно увеличение на производството на етанол и др.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1244