Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Цените на петрола са пред нов спад

Цените на петрола са пред нов спад
07.05.19 20:10

Автор: Р. Караджов
Цените на петрола са пред нов спад

Очакваното от мен повишение на цените на петрола веднага след Нова година се състоя, като продължение на покачването на цените на петрола, което чаках и в началото на 2016 г.От началото на тази година петролните цени се повишиха с 40%, но това повишение вече приключи или се изчерпва и очаквам спад в цените на петрол Brent минимум до $ 60 за барел, на тексаския West Texas Intermediate (WTI) до минимум $ 51, като този спад ще продължи до края на годината. Дори пазарът да се развие в сложна корекция, а не в зиг-заг (очакванията ми са за такъв) и спадът да се забави, според мен вече той е в ход. Според мен дори през август да започне ново повишение, то ще е само временно и цените ще слизат до края на 2019 г.Известно влияние над пазара ще окажат и хеждъри от Саудитска Арабия, Емирствата, Русия и Мексико

Много от икономистите са обратно на моето мнение. В проучването на Reuters 31 експерти очакват, че цени на петрола ще задържат своя възходящ тренд през останалата част на 2019 г., но не вярвам в това. Bank of America очакват Саудитска Арабия да започне да разхлабва ограниченията върху производството на петрол след излизането от пазара на иранския износ, но очакват долната ценова граница на петрол Брент да се задържи на ниво от $ 70 за барел. САЩ вече притискат ОПЕК да увеличи своето производството, за да компенсира спадовете в Иран и Венецуела, стимулира собствения си добив, а светът от няколко години свиква с намалелия драстични добив на Венецуела. Санкциите на САЩ вече са намалили наполовина износа (официално) на ирански суров петрол през последната година до под 1 милион барела на ден. А заради затягането на санкциите доставките към клиентите се очаква да спаднат до 500 000 барела на ден през май, но това няма да намали с истинска стойност износа на Иран. Ще се случи това за което бях писал преди няколко години. Официалните данни за износа на Иран нямат много общо с истинския износ. Иран ще започне или ще увеличава отново нелегалния си износ на петрол (няма друг избор), а това ще окаже влияние върху цените на спот пазара и ще повлече цените надолу. С влизането в сила на нова серия американски санкции срещу Иран иранските танкери стават все по-трудни за засичане, така че да продължат да изнасят петрол. От края на октомври иранските танкери изключват транспондерите си, за да избегнат системите за локализация и единственият начин за проследяване на движението им са сателитните изображения, но те не винаги може да са достоверен източник на информация. Въпреки това, частни лица и компании успяват донякъде да се ориентират в износа на Иран, а страната едва ли ще подкрепи ОПЕК, ако картелът иска да продължи ограниченията в производството. Засилващия се износ от Рожава (сирийския Кюрдистан полу-нелегално) и Сирия (нелегален) също ще е удар върху цените. Сирия е единствената значителна страна производител на суров нефт в региона на Източното Средиземноморие, която включва Йордания, Ливан, Израел и палестинските територии и оказва влияние върху пазара на цените на петрола в Турция. Основния страх обаче е Русия, която може да повиши производството на петрол още през юни, когато е срещата на ОПЕК. САЩ, които не са част от сделката между петролния картел и Русия в момента произвеждат рекордните за историята на страната 12 млн. барела петрол на ден, които до голяма степен балансират цената на суровината. Русия и Саудитска Арабия произвеждат 11 и 10 млн. барела на ден, но с открита политика на ограничения, която може да спре още през юни, защото руските власти са под голям натиск от петролните компании в страната, за разваляне или силно ограничаване на сделката с арабите.


На пазара от няколко месеца се забелязва изключително засилен интерес на хед фондовете да купуват петролни фючърси, разчитайки на удължаване на периода на съкращение на ОПЕК, запазване на договорката с Русия, допълнително влошаване на добива в Либия и Венецуела и забавянето на световния растеж. Последното обаче ще удари и цените на петрола. Въпреки, че винаги с интерес следя, ако мога позициите на Пиер Андюран и неговия Andurand Capital, не смятам, че този път той е прав, като очакваше през април продължаване на покачването на цените. След октомври 2018 г. фондът му загуби за пръв път от години огромна сума пари, като за пръв път от годни французинът и неговият екип, сбъркаха посоката на пазара и сривът в цените на петрола ги свари неподготвени, което само може да ни покаже, че и най-добрите понякога грешат.

Нетните дълги позиции от страна на фондове и спекуланти при WTI и Brent изглеждат прекалено бичи, при намаляващи обеми на покупките в последните седмици. Дългите позиции (купени фючърси) при Brent и WTI, държани от хедж фондове и други финансови мениджъри, са надхвърлили късите позиции в съотношение 11:1. Последния път, когато се наблюдаваше такава бича тенденция, бе през октомври 2018 г., когато цените започнаха да се сриват и до края на годината от почти $ 87 за Брент, паднаха на $ 50 в края на декември. В днешния ден се забелязват и засилени промени в настроението от прекалено бичи на мечи сред спекулативните среди.

image

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0768