Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Американски, европейски или български ETF-и

Американски, европейски или български ETF-и
28.02.19 08:26

Автор: Стойне Василев, Smartmoney.bg
Американски, европейски или български ETF-иБорсово търгуваните фондове (ETFs) са инвестиционни инструменти, които имат много предимства пред традиционните взаимни фондове. Те дават достъп до много пазари и различни видове активи срещу сравнително ниски комисионни. За съжаление, от 1 януари 2018 година повечето популярни американски ETF-и не са достъпни за българи. В тази статия ще ти разкажа какво може да направим в тази ситуация, с какви фондове може да ги заменим и какви предимства дават европейските и българските борсово търгувани фондове.

Какво ни даде ЕС и какво ни взе?

До края на 2017 година много българи инвестираха в популярни американски ETF-и като SPDR S&P 500 ETF Trust, Vanguard Total Stock Market ETF, Invesco QQQ Trust, SPDR Gold Shares и други. Те се търгуваха на Нюйоркската фондова борса и бяха достъпни през основните платформи за търговия на ценни книжа като Interactive Brokers и Saxo Bank Trader. В началото на 2018 година влезе в сила един регламент на Европейската комисия, който се нарича The Packaged Retail and Insurance-based Investment Products (PRIIPs) и се превежда на български като Пакети с инвестиционни продукти на дребно и основаващи се на застраховане инвестиционни продукти (ПИПДОЗИП). Този документ е във връзка с Директива 2014/65/ЕС (MiFID II). Спирам вече със сложните думи и съкращения. Цялата работа е да улесни нас, дребните инвеститори, да изберем най-подходящите продукти. За тази цел, въпросната PRIIPs изисква от всеки фонд да съставя документ, който се нарича Key Information Document (KID) или Документ с ключова информация за инвеститорите. В него трябва да се опише какъв е продуктът, какви рискове крие той, какви са разходите за закупуването и управлението му и друга важна информация.

Защо ви разказах всичко това?

Защото големите американски борсово търгувани фондове не могат (или не искат) да съставят такъв документ и съответно не отговарят на цитирания регламент. Резултатът е, че те вече НЕ са достъпни за европейски граждани – непрофесионални инвеститори, включително и българи. Разбира се, има родни инвестиционни посредници, които веднага намериха начин да заобикалят тази забрана.Каква е алтернативата?

За мен, ''американските'' ETF-и бяха най-добрата опция за инвестиции в злато, S&P500, NASDAQ, DJIA и други активи, защото имат най-ниските такси за управление (между 0.2% и 0.4% на година), както и ниски комисионни за покупка ($ 2 до 100 дяла). Сега, трябва да решавам дали да продължавам да инвестирам в тях, като заобикалям посочените регламенти или да избера други борсово търгувани фондове, които отговарят на PRIIPs регулациите. Тъй като за мен не е опция да заобикалям закона, трябва да избера друг начин да инвестирам в американски индекси, ценни метали и други активи. Звучи лесно, но на практика се оказа малко по-сложно, отколкото си мислех. На първо място, трябва да избера европейска борса, от където да си купя съответните ETF-и. Елиминирах от списъка Лондонската фондова борса (заради Брекзит), Италианската борса (Borsa Italiana) заради дълговите проблеми в страната и рецесията, както и по-малките борси в Европа. Основната причина за това е, че ETF-ите са борсово търгувани инструменти и малка, неликвидна или не толкова стабилна борса може да окаже влияние върху цената на инструментите и възможността ми да ги продам (по-ниска ликвидност). Във финалния ми списък останаха борсите в Париж, Франкфурт, Амстердам и Дъблин. Що се отнася до разходите при покупка и продажба, при моя брокер и 4-те борси са с еднакви комисионни (0.15% на сделка или минимум 6 евро). В сравнение с 2-та долара в САЩ разликата не е малка, но ще свикна.

UCITS или още едно съкращение, което е добре да знаем

В ЕК са царе на регулациите, регламентите, директивите и всякакви други законодателни инициативи. UCITS (The Undertakings for the Collective Investment in Transferable Securities) e документът, който регулира управлението и продажбата на взаимни фондове в ЕС (тук попадат и ETF-ите, които нямат отделна регулация, но това е друга тема). Това съкращение ни трябва по една проста причина – да си намерим подходящи европейски борсово търгувани фондове. Ако те имат UCITS в името си, най-вероятно са достъпни за нас, като граждани на ЕС. Всъщност, има и такива, които нямат това съкращение в името си и отговарят на PRIIPs, но те са по-скоро изключение. И така, пускам в търсачката на сайтове като https://www.justetf.com/ или https://www.etf.com/ ключовите думи „SP500 ETF UCITS“ и воала – излизат ми резултати на борсово търгувани фондове, които мога да си купя. Избирам iShares Core S&P 500 UCITS ETF (CSPX), например, и той си има всичко – търгува се на повечето европейски борси, достъпен е в платформата ми, има си KID (онзи важен документ) и мога да си го купя. Общата сума на активите, които управлява е близо $ 31 милиарда, което е добре за мен. Идеята е, че колкото повече активи управлява, толкова е по-добре, защото е по-стабилен и неговите дялове се търгуват повече (по презумпция, въпреки че има и изключения). Не искам да правя реклама, а и това не е инвестиционен съвет, но се оказа, че iShares имат много добри европейски ETF-и, в които инвестирах.

Какви са предимствата на европейските борсово търгувани фондове спрямо американските?

Освен недостатъците (по-високи разходи за покупка, продажба и управление), европейските фондове имат едно важно предимство пред американските и това е данъчното им третиране. За капиталовата печалба (нарастването на цената на съответния фонд) не се дължат данъци в България. Например, ако сме купили 10 дяла по € 100 от някой ETF и ги продадем на € 300 след 2 години, върху разликата от € 200 не дължим данъци. При ''американските'' трябва да начислим 10% върху печалбата и да внесем съответния данък (загубите не се приспадат). Друго важно предимство е по-ниските разходи за банкови или извънбанкови трансфери, защото е по-евтино превода на сума в европейска банка, отколкото в американска. При превод на 5,000 долара са ми взимали и $ 70, което не е малко като процент. Има и още един позитив и той е при смърт на титуляра по дадена сметка. В САЩ над определена сума наследствените данъци са доста високи (за разлика от Европа), но ако искате повече подробности, се консултирайте с адвокат.

В края на краищата, тази регулация е добре дошла за европейските фондове и вече огромна част от инвестициите на гражданите на ЕС си остават на Стария континент (като изключим тези фондове, които инвестират в американски индекси, например). Това ще доведе до все повече UCITS продукти, увеличаване на конкуренцията и намаляване на таксите. За нас, като физически лица, ползите са, че ще спестим 10% върху капиталовата печалба (според сегашното законодателство).

Къде останаха българските ETF-и?

Да не забравяме и борсово търгуваните фондове, които може да си купим на нашата фондова борса (БФБ). Те се предлагат от Експат Капитал и за много от индексите, това е единствения начин да инвестираме в тях. С тези ETF-и имаме достъп до пазарите в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция и разбира се, България (Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF).

Например, борсовия индекс на Македонската фондова борса е съставен от 10 компании и се нарича MBI10. Към момента, той струва 1.17 лева и е направил доходност от близо 19% за последните 10 месеца. За сравнение, българският индекс SOFIX e паднал с над 11% за същия период. Независимо кой точно ETF ще изберем, това е един от най-добрите начини да инвестираме на различни пазари по света. С ниските си такси и пълната прозрачност, която предлагат, този инструмент имам място в портфейлите на всеки, който иска да се възползва от растежа на фондовите пазари. Разбира се, както и при всички останали активи, и този е свързан с риск от понижаване на цената.ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.118