Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Кастовата система влияе на индийската икономика

Кастовата система влияе на индийската икономика
19.03.18 04:27

Автор: Андрей Теребенин, управляващ партньор в Sistema Asia Capital India, за ТАСС

Кастовата система влияе на индийската икономикаИндия ще се тресе в социален план, а икономическият ръст е гарантиран само в следващите 5 - 10 г.

Историята на икономическия успех стъпва върху социалната миграция. Именно свежата кръв, допусната в кръвоносната система, осигурява пробива на Англия през XVIII век и технологичната революция в части от Европа и САЩ през XIX и XX век. Ликвидирането на социалната дискриминация и създаването на условия за реализация на всеки талант, който да ощастливи човечеството (което като цяло е пасивно) е историческата рецепта за развитие.

Индия преживява период на силен икономически ръст и технологично развитие, но в социален план страната, както и досега, остава с един крак в древните времена. В индийското общество продължава да доминира кастовото делене. В скорошен разговор с колега в офиса на компанията му в Делхи, той предупреди да не пътувам с метрото. Не го послушах и разбрах каква е причината: метрото е добро, но уважаваните хора не го ползват, то е съдба за долните касти, за разлика от Лондон или Ню Йорк. Азия обича твърдите социални структури, основани на ясно структуриране. Понятието общество е размито, тълпата се дели на групи, които не се смесват. Инструментите, чрез които се събират социалните слоеве (като армията или метрото), само привидно изглеждат като социален котел. В Индия разривът между върха и подножието на социалната стълба буквално се хвърля в очите. Дори в храмовете богатите не допират рамене до бедните, а ползват отделен ограден вход. Кастите, заедно с дивия (фактически без данъци, но строго регулиран за ''нови'') капитализъм от последните 25 години, са главната спирачка в развитието на страната. Това означава, че Индия ще расте, докато достигне средни световни показатели, а след това ръстът ще спре. Друг вариант няма.Днес никой няма да се учуди заради неравномерното разпределение на доходите, а кастите са типично индийски модел. С тях са се борили отгоре вероятно още от VIII век, например от реформатора на индуизма Ади Шанкарачаря до основателите на независима Индия начело с Махатма Ганди, но системата побеждава всичко. Лидерът на долните касти (автор на днешната индийска конституция) Бхимрао Рамджи Амбедкар, отчаян от факта, че нищо не може да се направи срещу системата, организира преминаването на половин милион ''недокосвани'' от индуизма към будизма през 1956 г. Разделението в съвременна Индия на джати (професионално-териториални социални групи) не е съществувало винаги. В Риг Веда (част от Ведите, древни писмени паметници на индуизма), съвременниците на преселението на арийските племена от Средна Азия в долината на Ганг около 1500 г. пр. Хр. не се говори за касти. Кастите като елемент от социалното управление възникнали най-вече, когато на арийските племена им се наложило да изграждат отношения с местните дравиди и многочислените завоеватели през първите 10 века на нашата ера. Джатите били разпределени съм четирите варни, които европейците наричат касти. Варна по принцип означава ''цвят''. Предполага се, че кастите първоначално са се различавали по расов принцип (цветът на кожата). Идеологически кастите били обосновани в новелата ''Пуруша сукта'', описваща връзката между частите на тялото и небесния прародител Пуруша и четирите касти:

Уста — свещеници и учени-брамини;
Ръце — воини-кшатрии;
Бедра — фермери и търговци-вайши,
Крака — шудри, работници.

Като части от едно тяло, всички органи трябва да осъзнават своята роля и да се гордеят със своето предназначение. И да не ламтят за чуждото. Всяка варна има своя  дхарма (дълг и цел в живота) и карма (съдба). Историята на Индия е пълна със случаи, при които брамини ритуално въвеждат в каста цели общини и племена. Защото по кастовата логика е по-добре да бъдеш шудра, отколкото никой – или част от ''недокосваните'', които от политическа коректност наричат далити. С обвързването на кармата към наказанието за грехове от предишни прераждания се получила стройна система за контрол и социална защита. Най-негативната част от този механизъм е битовата практика за ''кастова чистота'' и примерите, когато брамините се гнусят да се хранят от съдове, до които са се докосвали ръце на шудри или далити. Или далитът, който преди да влезе в селото, трябва да звъни със звънче, за да приберат останалите касти децата и храната от улицата заради страх от уроки. Извън ежедневната рутина изискванията не били толкова догматични, случвало се шудри да управляват или брамини да хващат оръжието.

С идването на мюсюлманите през XI век (ислямът предвижда равенство на правоверните) и разпространението на духовни практики като бхакти и суфизма системата започва да отстъпва от религиозния и политическия живот. Нови сили вдъхва идването на англичаните с любовта им към систематизирането. До средата на XIX век East India Company (която води в търговия с Индия от името на Короната) се е надявала да преустрои социалната карта на завладените индийски територии. След масовото въстание през 1857 г. тази практика била призната за порочна, британците решили да оставят всичко така, както си е и да разчитат в управлението на високопоставените касти и раджите. Пъстрата социална структура трябвало да бъде подредена, включително с цел ефективно данъчно облагане. Англичаните направили това, което нито един управник преди тях не е успявал (или не се е стремил да направи). Британците описали всички джати (социални групи) и дали поредни номера на всяка. Кодификацията води до неизбежно обостряне, между и вътрешно-кастови противоречия. Тя е наследена от независима Индия и досега се ползва, например при изборите. Независимостта през 1947 г. е съпътствана от експерименти за социално изграждане. В конституцията са записани уникални за световната практика мерки за позитивна дискриминация. За далитите и племената са записани квоти за държавната администрация, учебните заведения и органите за управление. Като компенсация за потисничеството в миналото.

Основателните на днешна Индия се надявали, че с времето квотите ще отмрат като безполезни и бившите низши касти самостоятелно ще се конкурират на пазара. Но станало обратното - свързаните с далитите джати поискали гарантирани блага. В резултат на натиска отдолу към 1989 г. списъкът с получатели на тези права толкова нараснал, че по квоти се разпределят половината места в университетите и държавните структури. Обръщането към капитализма през 90-те води до това държавната служба да загуби дотогавашната си привлекателност, но квотите работят досега и никой не успява да ги ограничи. Включително защото на вълната на позитивната дискриминация нисшите касти се хвърлят в политиката. И се оказват значително по-организирани от висшите, водейки в стройни редици поддръжниците си в изборите. От всички демократични инструменти приоритет имат изборите като таран, с който се извоюват нови облекчения. Многочислените организирани нисши касти на изборите правят политическите им партии привлекателни съюзници в коалициите. Обезпокоени от избирателната активност на далитите, висшите касти също оформят свои партии.

Така индийската политика придобива кастов характер. Каквото и да говори днес една политическа партия, когато работата опре до предизборната надпревара, тя ще търси съюз с лидерите на най-организираните и най-многочислени касти. И ще обещава нови придобивки срещу гласовете. В Индия се надяваха, че, в крайна сметка, ще бъде преодоляна дискриминацията на ''недокосваните'', но най-новите проучвания показват, че над 1/4 от индийците както преди са отхвърляни като далити. Не ги пускат в кухнята, а използваните от тях съдове се изхвърлят. Сегашният президент е далит, квотите формално се спазват, но в бита има случаи на линч. Управляващите в момента в Индия националисти се опитват да заменят кастите с национализъм и да изравнят социалната база. Но техният национализъм куца; зад борда остават мюсюлманите, 1/5 от населението. Затова неизбежно страната ще се тресе в социален план, а икономическият ръст е гарантиран само в следващите 5 - 10 г.ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0989