Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Балонът биткойн

Балонът биткойн
11.12.17 19:33

Автор: Емил Хърсев

Балонът биткойнДруго е да си жертва на тайни и зли сили, а не на собственото си явно слабоумие

За финансистите това наблюдение (на Bitcoin) е същото като за астрофизиците да наблюдават свръхнова да избухне под носа им - при това без риск взривната вълна да ги отнесе със себе си във вид на мъничък облак атоми

В четвъртък курсът на Bitcoin за кратко скочи над $ 19 000 на няколко борси, но бързо се върна назад, в 5 часа следобед се търгуваше в Ню Йорк за $ 16 109, 17% нагоре за деня, преди да подскочи над $ 17 000 във вечерната търговия. Има само едно нещо в света, за което може да се отнася тази новина - биткойна, новата световна мания. Нормален човек, който прочете, че каквато и да е стока или валута е поскъпнала с 40% за 40 часа - със 17% за ден, после паднала с 15% за два часа, а следващите 3 часа пак скочила 18% над курса при затваряне на борсите (closing), не би пипнал въпросното нещо и с 6 метрова тояга.

Но светът полудя. Макар че от петък до неделя биткойнът загуби отново над 20% от най-високата стойност за всички времена, няма съмнение, че ще наблюдаваме още пристъпи на умопомрачението. Впрочем всеки лесно може да следи пулсациите на модерната лудост на сайта charts.bitcoin.com, където в реално време се публикуват всички съществени параметри на ''екосистемата биткойн''. Много е забавно, а съвсем скоро ще стане много поучително. За финансистите това наблюдение е същото като за астрофизиците да наблюдават свръхнова да избухне под носа им - при това без риск да взривната вълна да ги отнесе със себе си във вид на мъничък облак атоми. За съжаление не мога да ви обадя кога точно ще избухне свръхновият финансов балон. Границата на нарастване не подлежи на финансови сметки, защото глупостта е безгранична, а тя е главният фактор на спекулативната мания. Но идва момент, когато глупостта се сблъсква със страха, и тогава илюзиите за бърза печалба се сгромолясват. За разлика от пътя към върха, по който курсът скача като гумена топка нагоре-надолу (с 15-20% на ден!), сривът надолу ще е мълниеносен. Един ден всички, които са накупили уникалното средство за лесна печалба, ще установят, че никой, ама никой на света не го ще, освен може би на смешна цена. Да му мисли който държи Черния Петър, в момента на взрива. 

В този миг ще изчезнат $ 334 милиарда финансови илюзии. Тази сметка е при хипотеза, че бит-балонът ще се спука при курс $ 20 000, след което ще струва колкото в началото, преди първия курсов скок през юли 2010 г.: сиреч нищо, под ? 1 за Bitcoin. Такъв е бил курсът към 22 май 2010 г., когато някой си Ласло Ханиеч купил 2 пици за 10 000 биткойна в Джаксънвил, Флорида. Жалко е, че спекулативната обсесия ще убие една светла финансова мечта. Bitcoin беше чудесен експеримент за създаване на ''чисто транзакционни пари'', пари, зад които не стои емисионен институт, държавен монопол. Една идея за създаване на електронен документ, който се администрира публично. Т.е. всеки, снабден с нужния безплатен софтуер, може да провери автентичността на електронната банкнота, която самата мрежа създава, докато доброволни участници си я прехвърлят един на друг, всеки сам я проверява и заверява и трупа записи в електронна книга, въпросната ''верига от блокове'', blockchain, дала името на технология, за която дълго още ще се говори дори след неизбежния взрив на биткойна. Никак не исках да пиша реквием за Bitcoin, който все още жизнерадостно скача по борсите и съвсем не е достигнал своя звезден миг (на звездния му гръм). Обаче силата на мисълта няма шанс пред силата на глупостта.

Биткойнът си е една мистерия. Все още не е известно кой го измисли. Името на митичния създател Сатоши Накамото е доказан псевдоним. Загадка е къде са първите 1 милион биткойна, ''изкопани'' от създателя лично, докато в мрежатта е имало участници колкото пръстите на едната ръка. По днешен курс биткойните с ''подписа'' на създателя струват около $ 14 милиарда. Но те никога не са харчени, нищо не е купувано с тях (засега) - стоят си в някое електронно портмоне на призрачния Сатоши, откак са изкопани - първият на 3 януари 2009 г., последният в средата на 2010 г., когато създателят дава правата върху системата за управление на биткойна на Гавин Андресен и група ''авторитети'' и скъсва връзка със света. Малко след това курсът на биткойна започва мистериозно да скача: първият скок е с 1000% през юли 2010 г. Сега чакаме последните скокове, а след тях и гръмогласните обвинения в убийство.

Можем да се сетим кои ще бъдат първите обвиняеми - банките, то се знае. Никой няма да признае, че от чиста глупост си е купил биткойни по $ 20 000 единия, защото е очаквал да станат след дни $ 40 000 (или че е напазарувал биткойна за $ 40 000 с надежда да поскъпне до $ 80 000. Никой не иска надеждата да умре от собствената умствена недостатъчност на нейните последни собственици. Друго е да си жертва на тайни и зли сили, а не на собственото си явно слабоумие. Банките ще бъдат обвинени, защото убийството на Bitcoin е предизвестено. Всички банки вече са наясно, че манията Bitcoin доближава момента на взрива. И една по една започват да отказват да обслужват сделки с биткойни. До преди дни само една банка в България приемаше да държи сметки на брокери и търговци на биткойни. От петък и тя спря да ги обслужва и закри сметките им, по които влизат постъпления от сделки с биткойни. Обяснението е, че това са поискали банките кореспонденти, тъй като търговията с Bitcoin е базирана на долари и в крайния сетълментът (плащането на сделките) става по банкови сметки в САЩ. За да избегнат проблемите и разследванията, които ги чакат след големия бит-взрив, американските банки една по една ще спрат да обслужват сделки с рисковия актив дори без нареждане от надзорните администрации.

Банковият свят ще ги последва, а тогава биткойнът ще се окаже неконвертируем, ще стане невъзможно да продадеш или да купиш биткойни с нормална държавна валута. Разбира се, технологията на Bitcoin пак ще позволява прехвърляне между участниците в мрежата, с 10 000 сата все още ще може да се купи пица (1 сат, от Сатоши, е стомилионна част от 1 биткойн). Но спрат ли банките да обслужват инвестиционните сделки, паниката ще докара неизбежния взрив само за часове. Банките няма да са виновни за самия взрив: той ще настъпи даже ако те продължават да обслужват сделките с Bitcoin. Обичайната им предпазна реакция може само да ускори фаталния момент и да намали сумата на загубите. Иначе, ако растат с досегашната бясна скорост, нищо чудно загубите при взрива да надхвърлят трилион в $ (стига биткойнът да поскъпне с още 300%, и трилионът е прескочен). Защото всеки инвестиционен балон гърми. Ще гръмне и днешният.

Зад оригиналната концепция се крие очарователна идея. Биткойнът е създаден през 2008 г. от анонимен изобретател, за да преоткрие начина, по който плащаме, чрез бързи и евтини трансакции. Нищо от това не е предадено от биткойна - криптовалутата консумира огромно количество енергия, трансакциите са скъпи и бавни и има малко търговци, които приемат плащане с биткойн. Към днешна дата валутата е от особено значение за перачите на пари, трафикантите на наркотици и изнудвачите, защото могат да използват кибернетичната валута, за да въртят анонимно бизнеса си.

image

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1351