Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Спадането в цените на петрола се отразява по различен начин на страните от Персийския залив

Спадането в цените на петрола се отразява по различен начин на страните от Персийския залив
24.11.17 09:33

Автор: Р. Караджов

Спадането в цените на петрола се отразява по различен начин на страните от Персийския заливИзносът на Саудитска Арабия не успя да мине върховите си стойности и бе в последните години, много под нивото си от 2006 г.

Докато Валутните резерви в Обединените арабски емирства (Абу Даби, Аджман, Дубай, Рас ал-Хайма, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа) се увеличиха до $ 344.15 млрд. и са с $ 80 млрд. повече от най-ниското си ниво от 2014 г. когато цените на петрола се срутиха, не така стоят резервите на Саудитска арабия. Резервите на кралството са спаднали от 2014 г. насам с повече от 34.94 %. 

По-голям спад имат само валутните резерви на Бахрейн, които бяха спаднали със 78.59 % в началото на тази година, но в момента се качват стремително, макар да са много под върховите си нива от 2014 г. Зле са обаче валутните резерви на Катар, които са спаднали с 64.424 % от върха си през 2014 г. и не само нямат никаква индикация за обръщане, но и продължават слизането си.Подобен спад като тези 3 страни няма другаде, като дори сравнително бедният султанат Оман е увеличил резервите си в последните години и въпреки спада от лятото на 2016 г. и кризата с имотния си пазар е на много добри нива, равни на валутните резерви от началото на 2016 г. Ако добавим и кралство Йордания, която е страна извън залива, но я добавям като държава, която няма никакви природни изкопаеми в региона, то нейния валутен резерв, въпреки, че спада от края на миналата година е над дъното си от 2012 г. (когато страната посрещна огромен поток бежанци), което в последните години бе най-големия спад във валутните резерви на кралството, което остана сравнително слабо засегнато (поне откъм резерви) при кризата от 2008 г. Държавния дълг на Саудитска арабия е все още нисък и само 13.10% от БВП, далеч от най-високите си стойности, но е с тенденция за нарастване. Такава тенденция имат обаче и Обединените арабски емирства с дълг в размер на 19.10% БВП. Безработица в ОАЕ е намалял до 3.69%, като е продължава да спада и след 2014 г. В Саудитска Арабия се е увеличил до 6%, като тенденцията е не към още спад както в емирствата, а към покачване. Правителствените приходи в кралството са спаднали от 2012 г. насам с чудовищните 58.357 % и в момента са дори под нивата си от кризисната 2008 г. Въпреки, че фискалните разходи са спаднали с 25.17 % те не могат да покрият дефицита на пари, който изяжда спестяванията на страната в която 87% от приходите идват от петрола (при 40 % в ОАЕ и то общо), а публичните разходи за стоки и услуги се покачват след известния спад през 2016 г.

Разходите на държавата се увеличават и в Обединените арабски емирства, но те са напълно покрити от приходите и дори изостават от тях. Износът на Саудитска Арабия, така не успя да мине върховите си стойности и бе в последните години, много под нивото си от 2006 г., а в момента е на кризисните нива от 2008 - 2009 г., докато този на ОАЕ е в момента, въпреки известния си спад от 2013 г. насам, на 64.28 % над дъното 2008 - 2009 г. ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1205